Szerző: Koi Tamás

2020. augusztus 19. 11:28

Újabb szöget ver az IE koporsójába a Microsoft

Újabb kísérletet tesz az Internet Explorer webböngésző végleges szanálására a Microsoft azzal, hogy a cég legnépszerűbb webes platformjai, alkalmazásai sem támogatják majd idővel az eredetileg 1995-ben debütált böngészőt.

A piac egykori egyeduralkodójának számító Internet Explorer felett mára annyira eljárt az idő, hogy mostanra már a Microsoft is hátat fordít a böngészőnek, jóllehet a cég továbbra sem vállalja fel az antik szoftver teljes szanálását. Az IE koporsójába ugyanakkor újabb szöget ver be a cég azzal, hogy hétfőn bejelentette, idővel saját, kulcsfontosságú webes platformjai és applikációi sem támogatják majd a böngészőt.

A cég így a vállalati és oktatási környezetben egyaránt rendkívül kiterjedten használt Teams chat- és csoportmunka-szoftver webes verziójának támogatását november 30-ával megvonja az Internet Explorertől, míg a Microsoft 365 előfizetésekhez tartozó webappok IE-támogatása egy év múlva, 2021. augusztus 17-én szűnik meg. A Microsoft ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az Internet Explorer 11-es verziója ezzel nem kerül véglegesen süllyesztőbe, így az IE11-re épülő webappok felhasználói továbbra is használhatják majd a böngészőt, noha az Edge legújabb verziójába épített kompatibilitási mód erre egyébként alapesetben lehetőséget biztosít.

ie_monitor

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Internet Explorer gyorsan felívelő karrierje 25 évvel ezelőtt, a Windows 95 megjelenésével kezdődött. A kizárólag Windowson futó böngésző szinte azonnal berobbant a piacra, hamar lesöpörve a porondról az addig meghatározó, jóformán egyetlen versenytársat, a Netscape Navigatort. Az IE az ezredforduló utáni első években gyakorlatilag monopolhelyzetben volt, amit jól szemléltet, hogy a Microsoft böngészője 2002-ben a piac 95%-át uralta.

Ezen a ponton a cég kényelmesen hátradőlt, és az Internet Explorer 6-os verziójához évekig nem nyúlt hozzá, ami az újabb webes szabványok és olyan technológiák, mint a böngészőkiegészítők megjelenésével egyre kevésbé tudta tartani a lépést a feltörekvő konkurensekkel. Amikor az IE7 2006-ban megjelent, a Microsoft böngészője már szinte közutálat tárgyának minősült, a cég pedig lényegében előre kikövezte az utat a Firefoxnak és a Chrome-nak.

Végül az évek során a Microsoft jobbnak látta elengedni az IE kezét a támogatás fenntartása mellett (emellett a böngésző továbbra is a Windows telepítések szerves része maradt), és 2015-ben elindította az Edge-t, melyek az IE máig létező komoly hiányosságait hivatott pótolni. Az Edge-t végül 2019-ben chromium-alapokra helyezte át a Microsoft, ezzel a cég teljesen saját fejlesztésű böngésző-érájának végleg leáldozott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról