Szerző: Voith Hunor

2016. január 11. 14:55

Sok Internet Explorer kiadástól búcsúzik a Microsoft

Az évekkel előre közölt támogatási ciklusnak megfelelően lejár holnap a Windows 8 és néhány Internet Explorer-kiadás támogatása. A Microsoft a jövőben csak a 8.1-re frissített Windowshoz és az IE11-hez ad majd biztonsági javításokat. Vistán maradhat még jövőig az IE8.

Holnaptól alaposan leszűkíti a támogatott böngészőinek körét a Microsoft. A vállalat a januári patch-keddet követően csak a támogatott operációs rendszerein elérhető legfrissebb Internet Explorerekhez fog kiadni hibajavításokat. A régi Internet Explorer kiadásokkal együtt a redmondi cég a Windows 8 támogatását is megszünteti. A lépést a Microsoft igyekezett jó alaposan előkészíteni, a kommunikációs kampányt már tavaly nyáron elkezdte, hogy az átmenetet minél könnyebben tudja levezényelni. A cél ugyanaz, mint a Windowsok esetében: a korábbinál jóval koherensebb és modernebb szintre emelni az IE telepített bázisát, ami biztonsági és funkcionális szempontból is régi adóssága a Microsoftnak.

Csak egy maradhat

Kliensoldalon a jelenleg legrégebbi, még támogatott Windows a Vista SP2. Az operációs rendszer 2017. április 11-ig kap frissítéseket, így további egy évig nyugodtan használhatja az, aki nem akar vagy nem tud valamelyik újabb Windowsra váltani. Holnaptól azonban a Microsoft böngészői közül már csak az Internet Explorer 9-et lesz érdemes használni rajta (ez a Vistán elérhető legfrissebb IE), a nyolcas verzió támogatása leáll. A Windows 7 SP1 és 8.1 rendszereken az IE 11 marad az egyedüli támogatott Microsoft-böngésző, a Windows 10-en pedig természetesen most nem változik semmi, hiszen azon csak az Internet Explorer 11 és az IE-örökség felszámolására készült Edge használható.

Fontos kiemelni a Windows 8.1 kapcsán, hogy holnap az "alapként" szolgáló Windows 8 további támogatása is megszűnik. A Microsoft ugyanis a 8.1-et szervizcsomagként kezeli, telepítésének elhalasztására idén január 12-ig adott lehetőséget – azok, akik ezt nem lépik meg, nem kapnak újabb biztonsági javításokat. A 8.1-es verzióra már vonatkozik a vállalat szokásos tízéves támogatási periódusa, így azt akár 2023-ig is lehet biztonságosan használni.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A világon nagyjából 30-40 millió PC-n fut még Windows 8, ezen gépek frissítését nehezíti, hogy a 8.1 nem a többi szervizcsomaghoz hasonlóan a Windows Update-en keresztül töltődik le, hanem a Windows Store-ból kell beszerezni. Valószínű, hogy a további átállás, a Windows 8 kikopása nagyon lassan fog lezajlani, mert ezen gépek tulajdonosai többnyire olyan felhasználók, akik egyáltalán nem foglalkoznak szoftvereik manuális frissítésével, és a Windows Store is teljesen idegen számukra.

Szerveroldalon a Windows Server 2008 SP2 esetében az IE 9, Windows Server R2 SP1-en az IE11, Windows Server 2012-n az IE 10, Windows Server 2012 R2-n pedig az Internet Explorer 11 lesznek az egyedüli támogatott böngészők.

Százmilliós nagyságrend marad hátra

Vállalati környezetben a legnagyobb gondot továbbra is az Internet Explorer 8 kiváltása okozhatja, ugyanis számos cégnél találhatóak olyan egyedi fejlesztésű szoftverek, melyek IE8-specifikus alapokra épülnek. Ugyan az Internet Explorer 11-ben elérhető a visszamenőleges kompatibilitást biztosító Enterprise Mode, de azzal egyrészt nem mindig garantált a siker, másrészt IE 11-kompatibilis operációs rendszer kell hozzá. Ezek az esetek ugyan csak a teljes windowsos felhasználói bázis kis százalékát teszik ki, de a mintegy 1,3 milliárdosra becsült tábor esetében minden százalék 13 millió gépet jelent.

A The Register információi szerint a Microsoft a Windows XP kivezetéséhez hasonlóan a mostani átálláskor is biztosít támogatást a "hátrahagyott" böngészőkhöz – kizárólag vállalati ügyfeleknek és csak akkor, ha azok egyedi támogatási megállapodást kötnek. Az időn túli támogatás jellemzően drága (és az évek múltával egyre drágul), elsősorban azért, hogy a díjszabás az ügyfeleket a hivatalosan támogatott és modernebb szoftverekre való átállásra ösztönözze.

Globálisan a NetMarketShare mérései szerint az IE-család tagjait az asztali PC-k 48 százalékán használják. Az IE 8 a PC-k 9,7 százalékán, az IE 9 6,6 százalékán, az IE 10 pedig 4,3 százalékán fut. Bár az egyes statisztikai szolgáltatások számaiban a különböző mérési módszerek miatt esetenként komoly eltérések is lehetnek, nyugodtan kijelenthető, hogy összességében több százmillió számítógép rendelkezik olyan aktívan használt böngészővel, melyhez a jövőben többé nem lesz biztonsági javítás.

Magyarországon a Rankings.hu statisztikája alapján nem lesz túl nagy gond az átállással. Az IE 8 és 9 együttes részesedése a másfél százalékot sem éri el, az IE 10 kicsivel 3 százalék fölött van a hazai böngészőpiacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról