Szerző: Koi Tamás

2019. december 10. 18:30

Fordulat a 4iG - T-Systems üzletben

Meglepő fordulattal zárultak a 4iG és a Magyar Telekom közt idén nyáron kezdődött, a T-Systems Magyarország adásvételével kapcsolatos tárgyalások. A vevő visszatáncolt, a lépést egyik fél sem indokolta konkrétan.

Kedd délután tőzsdezárás után bombameglepetéssel szolgált a magyar IT-piac egyik legsikeresebb szereplője, az utóbbi években jelentős növekedési pályát bejáró, kormányközeli üzleti körök tulajdonában lévő 4iG Nyrt. A cég bejelentette, hogy eláll a T-Systems Magyarország felvásárlási szándékától, a Magyar Telekommal idén júliusban kezdődött, az adásvételt előkészítő tárgyalások ezzel eredmény nélkül zárulnak.

Az érintett felek által közösen kiadott sajtóközleményből mindössze annyi derült ki, hogy az adásvétel a 4iG kezdeményezése alapján hiúsult meg. Konkrét indoklás egyik fél részéről sem hangzott el, a HWSW ugyanakkor bennfentes iparági forrásoktól úgy értesült, hogy a 4iG nem tudott hitelezőket megnyerni a százmilliárd forintos éves árbevételű T-Systems felvásárlásának támogatásához.

A vételárat a felek sem a tárgyalások júliusi kezdetekor, sem azóta nem hozták nyilvánosságra, ugyanakkor az előzetesen aláírt megállapodás értelmében az ügylet zárását megelőzően a T-Systems kis- és középvállalati értékesítési üzletágát leválasztották volna, így az nem képezte a tranzakció tárgyát. A felvásárlás lezárásának időpontja az átvilágítási folyamattól, a felek közötti tárgyalások alakulásától, illetve a szükséges hatósági engedély(ek) megszerzésétől függött volna, de a felek elvárása szerint az idei év végéig be kellett volna fejeződnie az akvizíciónak.

4ig

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A 4iG a tervek szerint arra is jogot szerzett volna, hogy a tranzakció zárását követő három évig, a megállapodás feltételei szerint Magyarországon használhassa a T-Systems márkanevet. A felek a tranzakció zárását követően hosszú távú együttműködési megállapodást kötöttek volna, amelynek értelmében a T-Systems továbbra is értékesíthette volna a Magyar Telekom távközlési szolgáltatásait a nagyvállalati és a közszféra szegmensekben - derült ki a cégek által nyáron kiadott közleményéből.

A két cég ezzel együtt a korábbinál szorosabb kapcsolatban marad egymással, legalábbis erre utalnak a felek által kiadott nyilatkozatok:

Nehéz, de megfontolt döntést hoztunk. Ennek ellenére nem mondtunk le hazai és régiós növekedési terveinkről, a 4iG kiemelkedő évet zár az idén, amely kiegyensúlyozott hátteret biztosít a társaság növekedési pályájának fenntartásához. Emellett folytatjuk a tárgyalásokat a Magyar Telekommal a mindkét társaság számára előnyös üzleti együttműködés további lehetőségeiről.

- mondta el Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója, Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója pedig hozzátette:

A Magyar Telekom célja változatlan: ügyfeleinknek mindig a legjobb minőségű, integrált szolgáltatásokat nyújtani a legjobb hálózaton. Bízunk abban, hogy bevált stratégiánkkal és erős stratégiai partnerekkel – köztük a 4iG-vel – folytatni tudjuk fejlesztéseinket, tovább erősítjük piacvezető pozícióinkat és értéket teremtünk részvényeseink és az egész magyar társadalom számára.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról