:

Szerző: Koi Tamás

2020. július 6. 11:03

Villámgyorsan elveszítheti Nagy-Britanniát a Huawei

Noha az év elején még úgy tűnt, Kína legnagyobb elektronikai multija, a Huawei Technologies nem veszít számottevően pozíciójából Nagy-Britanniában az amerikai szankciók hatására, mostanra ez megdőlni látszik. Az illetékes titkosszolgálat legújabb tanulmánya már a teljes tiltást készítheti elő.

Fordulat állhat be a britek eddigi, alapvetően Kína számára kedvező megközelítésében a Huawei Technologies 5G-s hálózatok kiépítésére vonatkozó szerepvállalását illetően - derül ki a brit sajtó hétvégi beszámolójából. Bár a Johson-kabinet az év elején az illetékes titkosszolgálat által készített tanulmány alapján korlátozásokkal ugyan, de engedélyezte, hogy a kínaiak rész vegyenek a helyi 5G-s hálózatok rádiós hozzáférési rétegre vonatkozó beszállítói tenderein, a szervezet most egy olyan, új dokumentum előkészítésén dolgozik, mely fél év leforgása alatt teljesen kihúzná a szőnyeget a Huawei lába alól Nagy-Britanniában.

A brit álláspont kiszivárgott értesülések szerint azután változott meg, hogy az Egyesült Államok májusban újabb szankciókat léptetett életbe a Huawei-jel szemben, ezúttal már nem csak az amerikai beszállítók és a kínai multi partneri viszonyait elvágva. Így Amerika lényegében megtiltotta, hogy a kínaiak számára olyan komponenseket állítsanak elő a partnercégek, melyek gyártása során amerikai technológiát használtak fel. Ezzel a Huawei többek közt elveszítette félvezetőgyártó-kulcspartnerét, a tajvani TSMC-t is.

borisjohnson

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az információvédelemért felelős titkosszolgálat, a GCHQ (Government Communication Headquarters) alegységél, az NCSC-nél (National Cyber Security Centre) készülő átdolgozott jelentés lényegében azt vázolja fel, hogy az újabb amerikai szankcióknak milyen hatása lehet a Huawei-re, mint stratégiai beszállítóra. A hivatal készülő jelentését közelebbről ismerő névtelen források szerint a kínai gyártót az újabb korlátozások olyan súlyosan érinthetik, hogy kérdésessé válik a cég hosszútávú jövője, ez pedig egy olyan stratégiai fontosságú infrastruktúránál, mint a telekommunikációs hálózatok, kiemelt szempont a beruházás-tervezés során.

A helyi lapok ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a pálfordulás mögött az is állhat, hogy a Johnson-kabinetre rendkívül komoly bel- és külpolitikai nyomás nehezedett az elmúlt néhány hónapban, a miniszterelnöknek pedig végül elsősorban London és Washington jó viszonyának fenntartása érdekében kellett visszakoznia a tavaszi döntéstől.

Az NCSC már júniusban megkereste a Huawei-jel együtt dolgozó helyi operátorokat, hogy ajánlatos lehet bizonyos hálózati komponensekből a szokásosnál, vagy az igényeltnél nagyobb mennyiséget vásárolni, erősen kérdéses ugyanis, hogy a Huawei meddig tudja majd azokat szállítani. A szervezet emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a kínai gyártó a jövőben a szankciók miatt bizonyos kritikus frissítéseket könnyen lehet, hogy nem tud majd biztosítani az infrastruktúrához. 

Eközben az egyik legnagyobb uniós piacnak számító Franciaországban a helyi kiberbiztonsági ügynökség, az ANSSI első embere egy a hétvégén adott interjúban közölte, nem lesz átfogó tiltás a Huawei berendezésekre az országban, ugyanakkor erősen javasolják azoknak az operátoroknak, melyek eddig nem vásároltak a kínaiaktól, hogy eztán se tegyék. Franciaországban a négy mobilszolgáltató közül kettőnél, a Bouygues Telecomnál és az SFR-nél használnak Huawei berendezéseket - ők meghatározott ideig (háromtól nyolc évig terjedően) még biztosan használhatják a kínai technológiát hálózatukban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.