Szerző: Koi Tamás

2020. május 18. 09:30

Újabb öt évre behúzta a Telekomot az Ericsson

Öt évre szóló beszállítói szerződést írt alá múlt héten a Magyar Telekom és az Ericsson, melynek keretében a svéd hálózatieszköz-beszállító lehetőséget kap arra, hogy a legnagyobb magyar szolgáltatót átvezesse az 5G-érába - legalábbis ami a rádiós hozzáférési hálózatot illeti.

Múlt héten öt évre szóló beszállítói szerződést írt alá a legnagyobb magyar távközlési cég, a Magyar Telekom és az Ericsson, melynek részeként a szolgáltató mobilhálózatát a svéd multi fejlesztheti tovább. A tendereztetés eredményeként létrejött megállapodás révén az Ericsson, mely a Telekom, illetve jogelődjei összes korábbi generációs hálózati infrastruktúrájának kiépítésében és üzemeltetésben részt vett, lehetőséget kap arra, hogy az operátor 5G-s rádiós hálózati elemeit szállítsa.

RANtastic

A HWSW birtokába jutott belsős információk szerint az Ericsson és a Telekom egyelőre csak a rádiós hozzáférési hálózat (radio access network - RAN) felújítására, továbbfejlesztésére vonatkozóan szerződött le, a maghálózati elemek cseréjére vonatkozó tendereztetési folyamat még hátra van. Ez ugyanakkor nem akadálya annak, hogy rövid időn belül az Ericsson technológiájával országos 5G-s hálózatot építsen ki a Telekom, hiszen az új generációs hálózat a legtöbb országban a 4G-s maghálózatra támaszkodva üzemel (ezt hívják 5G non-standalone üzemmódnak).

eri_5g_o2uk
Ericsson 5G 8t8r és massive mimo elemeket tartalmazó cella

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ezzel a topológiával indította útjára a Telekom hazánkban második szolgáltatóként az 5G-s hálózatot április elején Budapest egyes területein, illetve Zalaegerszegen, egyelőre a 3,6 GHz-es frekvenciasávot használva, illetve hazánk első 5G-s hálózata - mely a Vodafone Magyarországhoz kötődik - szintén így üzemel, ám a beszállító ez esetben a kínai Huawei. 

Bár az igazán nagy falatnak számító maghálózati upgrade-re még nincs tender kiírva, komoly eséllyel ennek a tendernek is a svédek lesznek a befutói, még akkor is, ha az új generációs hálózatok esetén a core és RAN elemek esetében már nem jellemző olyan mértékű beszállítói röghöz kötés (vendor lock-in), mint a korábbi generációknál. Mindez azt jelenti, hogy egy modern mobilhálózat esetén a maghálózat és a rádiós hozzáférési hálózat beszállítói lehetnek teljesen különböző cégek, RAN oldalon viszont kompatibilitási okokból többnyire az a gyártó van nyeregben, mely már korábban is ellátta berendezésekkel az adott operátort.

A modern rádiós hozzáférési hálózatok felépítése révén egy operátornak jóval egyszerűbb dolga van, ha a hálózatában eleve relatíve új fejlesztésű komponensek üzemelnek, ilyenkor ugyanis bizonyos hardverelemek cseréje nem is szükséges, elég csak szoftvert frissíteni rajtuk ahhoz, hogy egy-egy új funkciót, vagy akár egy egészen új szabványgenerációt "megtanítsanak" a hálózatnak.

VAN, AHOL ELÉG SZOFTVERT FRISSÍTENI

Az Ericsson alapsávi vezérlői (baseband unit - BBU) például évek óta készen állnak az 5G-s upgrade-re, így azok a vezérlőáramkörök, melyeket 2015-től telepítettek a Telekom hálózatába, már 5G-képessé tehetők egy szoftverfrissítéssel. Ezen felül jobbára passzív elemeket, jellemzően antennákat kell cserélniük vagy felszerelniük a szakembereknek annak érdekében, hogy az egyre szélesedő spektrumban a szolgáltató minden olyan technológiai generációt ki tudjon szolgálni, melyet előfizetők széles köre használ.

A Magyar Telekom és az Ericsson múlt heti megállapodása kapcsán kijelenthető, hogy a Telekom (illetve anyacége, a Deutsche Telekom) biztosra ment: A tenderen a kínai Huawei is részt vett, bennfentes információink szerint a kimenetelben szerepet játszottak az ázsiai beszállítót érintő olyan kedvezőtlen folyamatok, melyek bizonytalanná tették a gyártó európai szerepvállalását, illetve az eltérő árazás (az Ericsson olcsóbban tudta adni az eszközöket, mivel a szolgáltatások és a fenntartás árát külön tételként kezelték).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról