Szerző: Koi Tamás

2020. február 07. 11:30:00

Kiverné az 5G-t a Nokiából a Deutsche Telekom

A Nokiára nézve meglehetősen kellemetlen megállapításokat tartalmazó belső dokumentum került ki a Deutsche Telekomtól: a multi lényegében arra szólította fel a finn gyártót, hogy szedje össze magát, ha az európai 5G-s hálózatokban tényező kíván lenni.

Jobban kell igyekeznie a Nokiának annak érdekében, hogy az európai 5G-s hálózatok kiépítése során tényező maradhasson - lényegében ez annak a belső dokumentumnak a legfőbb mondanivalója, mely a kontinens legnagyobb távközlési cégétől, a Deutsche Telekomtól szivárgott ki a napokban. A Reuters által megszerzett feljegyzés egyben rávilágít arra, hogy az operátorok a Huawei-t érintő bizonytalan üzleti környezet miatt kétségbeesve próbálják keresni a helyettesítő beszállítókat, ami különösen az olyan cégeknél komoly kihívás, melyeknél előírás a több gyártótól származó infrastruktúra párhuzamos üzemeltetése (multi-vendor stratégia).

A Deutsche Telekom menedzsmentje számára készített összefoglaló több, a Nokiára nézve a legkevésbé sem hízelgő megállapítást tartalmaz. Így például kiderül belőle, hogy a cégcsoport 12 leányvállalata közül a Nokia ma már csak egyetlen esetében tudta megtartani korábbi pozícióját, emellett a cég volt a legrosszabbul teljesítő gyártó az 5G-s teszthálózatok kiépítése és üzemeltetése során.

dt_5g
timotheus höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója (fotó: reuters)

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

A multi ugyanakkor a kínai gyártókat érintő szankciók hatására tavaly úgy döntött, mindennek ellenére ad egy új esélyt a finn cégnek. A Deutsche Telekom és a Nokia topmenedzsmentje közt lezajlott tavaly novemberi tárgyalások során a Nokia arról biztosította a német delegációt, hogy a felmerült problémákra hamar megoldás születik.

A Deutsche Telekom és leányvállalatai, valamint az európai eszközgyártók számára sorsdöntő lehet a német kormány heteken belül várható konkrét állásfoglalása, melyben a kabinet a várakozások szerint kimondja, hogy a Huawei mobilhálózati berendezéseit milyen feltételek mellett lehet használni Európa legnagyobb gazdaságának telekommunikációs hálózataiban. Nagy-Britanniában már született ilyen, kötelező érvényű állásfoglalás, mely a kínaiak jelenlétét több ponton is korlátozta - erre válaszul a brit központú Vodafone Csoport a héten bejelentette, öt éven belül teljes európai hálózatán lecseréli a Huawei maghálózati berendezéseit.

Lapunk iparági forrásoktól úgy tudja, hogy a Nokia a Magyar Telekom részére is épített 5G-s teszthálózatot tavaly, és a beszállítóval szerzett tapasztalatok mindenben rímeltek az anyavállalat által készített, most kiszivárgott feljegyzésre.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 27. 18:14

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.