Szerző: Koi Tamás

2020. április 22. 09:06

Leépítésbe kezdtek a kínai bérgyártók

Alig hogy újranyitottak a COVID-19 fertőzés miatt bezárt kínai gyártókomplexumok, egyes üzemekben máris drasztikusan csökkent a termelés intenzitása. A nagy bérgyártóknál befagyasztották a munkaerőfelvételt, nincs túlórázás és szinte minden ideiglenes foglalkoztatottat elküldtek, olyan mértékben csökkent a megrendelések száma.

Jelentős mértékben csökkentették megrendelési volumenüket legfontosabb partnereik, ezért számos nagy kínai bérgyártó kénytelen volt a termelés intenzitását visszafogni alig pár héttel azután, hogy a koronavírus járvány miatt ideiglenesen bezárt üzemek újra nyitottak és visszaállt a normál termelési kapacitás. A világ többi részén végigsöprő járvány, egész pontosan az azt követő recesszió miatt több cég is azzal kénytelen szembesülni, hogy a termékeikre nincs akkora fizetőképes kereslet, mint a járványhelyzet előtt.

Ilyen cég egyebek mellett az Apple, mely tradicionálisan az egyik legnagyobb lekötője a kínai Foxconn gyártókapacitásainak. A Goldman Sachs éppen a napokban minősítette le a cupertinói cég részvényeit, egyben jelezte, elemzői arra számítanak, hogy az iPhone-ok eladása a második negyedévben brutális mértékben bezuhanhat, és az év hátralévő részében sem lehet számítani olyan mértékű forgalomra, mint egy évvel korábban.

tim_cook_factory
tim cook a foxconn egyik, iphone-okat előállító üzemében (fotó: reuters)

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Az Apple-nek dolgozó bérgyártók a megrendelések visszaesésére azonnali, régóta nem látott intézkedésekkel reagáltak. Így például a Foxconn egyik legnagyobb, Apple termékekre specializálódott csengcsoui üzemében létszámstoppot rendeltek el, a februárban szerződtetett, ideiglenesen foglalkoztatott munkavállalókat pedig tömegével küldi el az üzem, ahol egyébként mintegy 350 ezren dolgoznak teljes termeléskapacitás során.

Emellett gyakorlatilag teljesen megszűntek a korábban mindennapos túlórázások, mely az alacsony munkabér kiegészítéseként munkavállalók ezreinek biztosította a megélhetéshez szükséges extra bevételt. Ennél is meghökkentőbb - legalábbis a kínai munkakultúrában -, hogy a gyár arra szólította fel munkavállalóit, hogy ha tehetik, most inkább vegyenek ki szabadságot.

Helyi források szerint az elbocsátott ideiglenes munkaerő helyzete most egészen kilátástalannak tűnik Kínában, ahol több millió gyári munkás cirkulált egyik gyárból a másikba. Az ideiglenes gyári munkaerőre korábban mindig volt kereslet Kínában, ám a koronavírus globális negatív hatásait komolyan megérzi a kínai gyártóipar. Az ideiglenes munkaerőfelvétel a legtöbb gyárban szünetel, helyi beszámolók alapján legfeljebb azokban az üzemekben keresnek embert, ahol védőfelszereléseket, elsősorban maszkokat gyártanak, ám ezek a pozíciók is rendkívül hamar betelnek.

a címlapról