Szerző: Koi Tamás

2020. április 20. 09:04

Új trendet jelezhet az Apple leminősítése

Gyakorlatilag leminősítette az Apple-t a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a Goldman Sachs pénteken. A szervezet elemzése alapján hiába áll helyre a koronavírus világjárvány elvonulása után a termelés, az azt követő, elhúzódó válság nyomot hagy majd az olyan, az utóbbi években töretlenül fejlődő cégeken is, mint az Apple.

Nem múlik el nyomtalanul a koronavírus világjárvány az olyan, pénzügyi szempontból sziklaszilárdnak, szinte megingathatatlan növekedést produkáló technológiai cégek számára, mint amilyen az Apple - figyelmeztetett pénteken a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a Goldman Sachs. A cég várakozásai szerint az idei második negyedévben 36%-kal kevesebb iPhone fogyhat, mint egy évvel korábban, a vállalat ezzel párhuzamosan eladási minősítést adott az Apple papírjainak.

KOCKÁZATOK ÉS MELLÉKHATÁSOK

A Goldman elemzői ezzel párhuzamosan 7%-kal csökkentették az Apple részvényeinek negyedéves célárfolyamát, így a júniussal véget érő második naptári, illetve harmadik pénzügyi negyedév végére az Apple papírjainál 233 dolláros célárfolyammal számolnak - ez nagyjából 18 százalékos visszaesésnek minősülne az április közepi 282 dolláros jegyzéshez képest. 

apple_5th_avenue__notice
zárva tábla az apple manhattani központi üzletének bejáratán

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Apple részvényárfolyamat éppen a koronavírus járvány globálissá szélesedése előtt, idén február közepén állt a történelmi csúcson, csaknem 328 dolláron, azóta nagyjából 13%-ot csökkent a papírok értéke. Az Apple számára először a termelés leállása és az üzletek kényszerű bezárása okozott komoly fejfájást, ez azonban még nem okozott olyan látványos tőzsdei visszaesést, mint amikor a járványhelyzet az Egyesült Államokban, vagyis az Apple legfontosabb piacán igazán súlyossá kezdett válni - március közepétől.

A Goldman elemzői szerint az Apple, illetve számos más, elsősorban fogyasztói piacra termelő technológiai cég számára ez fogja a legnagyobb kihívást jelenteni a járványhelyzet elvonulását követő gazdasági recesszióban. Vagyis erősen kérdéses, hogy az iPhone, és a hozzá hasonló kütyük milyen áron lesznek eladhatók a fizetőképes kereslet jelentős csökkenése mellett.

Az elemzés rámutat ugyanakkor, hogy a felhasználói tábor mérete ezzel együtt sem feltétlenül csökken majd jelentősen, hiszen az Apple legendásan lojális vásárlóközönsége jó eséllyel a járvány után is kitart majd, legfeljebb olcsóbb modellt választ a kínálatból vagy ritkábban cseréli le a telefonját.

AZ OLCSÓBB VÁLASZTÁS

Ilyen, kézenfekvő, olcsóbb választás lehet az Apple múlt héten bejelentett új iPhone SE szériája, mely a vállalat eddigi gyakorlatához képest mondhatni szokatlanul gáláns ajánlatnak számít 399 dolláros induló árával. Szakemberek szerint ez már egyfajta jele lehet annak, hogy az Apple máris belátta, kénytelen lesz szakítani korábbi árazási és termékpolitikájával a jövőben. 

ipse3
az új iphone se széria tagjai

A pénzügyi cég előrejelzése mindemellett arra is felhívja a figyelmet, hogy az Apple következő generációs iPhone-jainak megjelenése (ahol várhatóan eldől majd, hogy a cupertinói cégnél a jövőbeni árszint hogyan alakulhat) legjobb esetben novemberre várható, mivel a világjárvánnyal járó korlátozások nem csak a gyártási, hanem a jövőben megjelenő termékek tervezési és gyártás-előkészítési folyamatait is lelassíthatják.

A Goldman kissé borúlátó előrejelzésével ugyanakkor nem mindenki ért egyet, így az Apple részvényeit követő mintegy 40 befektetői elemzőcég közül 30 jelenleg is vételre ajánlja a vállalat papírjait, hét tartásra jelöli és csak három minősíti eladásra a részvényeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról