:

Szerző: Koi Tamás

2020. április 2. 11:34

Ennyit fizetnek a szolgáltatók havonta az új 5G-s sávokért

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerdán közzétette honlapján a tavaly indított frekvenciaértékesítési eljárás eredményének megállapításáról szóló határozatot. A nyertesek az elnyert spektrumoknak megfelelően eltérő mértékű sávdíjat fizethetnek majd havonta, a hatóság pedig díjkedvezménnyel igyekszik ösztönözni a beruházásokat.

Kiderült, pontosan mennyit fizethetnek a magyar mobilszolgáltatók a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy hete lezárult frekvenciaaukciójának eredménye alapján. A hatóság tegnap közzétette honlapján az értékesítési eljárást lezáró határozatot, melyben a nyertesek és az elnyert frekvenciablokkok megállapításán túl számos, a frekvenciahasználatot érintő feltétel is szerepel.

2x10 MHz, maradhat?

A nyertes szolgáltatóknak - a Magyar Telekomnak, a Vodafone Magyarországnak és a Telenor Magyarországnak - az elnyert licencekért egyszeri díjat, a sávhasználatért pedig havonta fizetendő díjat kell fizetni. Amint azt korábbi cikkünkben megírtuk, az árverésen 

  • a Magyar Telekom a 700 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 2100 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban 120 MHz-et nyert el, összesen 54,24 milliárd forintért,
  • a Vodafone a 700 MHz-es sávban szintén kétszer 10 MHz-et, a 2100 MHz-es sávban kétszer 5 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban pedig 50 MHz-et szerzett, és mindezért 38,65 milliárd forintot fizetett, míg
  • a Telenor a 700 MHz-es sávban kétszer 5 MHz-hez jutott hozzá, nem szerzett frekvenciát a 2100 MHz-es sávban, a 3600 MHz-es sávban pedig 140 MHz-re licitált sikerrel, mindezért 35,6 milliárd forintot fizetve.

A fenti eredmény alapján a hatóság rendeletében megszabta, hogy a szolgáltatóknak milyen összegű sávdíjat kell fizetniük havonta a frekvenciahasználat után. A rendelet szerint a 700 MHz-es sávban 2020. szeptember 6-ig nem kell sávhasználati díjat fizetniük a cégeknek, mivel ebben a sávban a szolgáltatás eddig az időpontig nem indulhat el országosan. Ezt követően a Telekom és a Vodafone egyaránt havi nettó 130 millió, a Telenor pedig 65 millió forintot fizethet majd. 

cell-tower-1000x668

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A 2100 MHz-es sáv újonnan elnyert blokkjai után a két nyertesnél, a Vodafone-nál és a Telekomnál 32,5, illetve 65 millió forintos havi sávhasználati díjat állapított meg a hatóság, míg a 3600 MHz-es sávban a Vodafone 39 millió, a Telekom 93,6 millió, a Telenor pedig 109,2 millió forintot köteles fizetni. Fontos, hogy a kiírási dokumentáció alapján mindegyik szolgáltató kért és kapott is 50%-os díjkedvezményt a fenti díjakból tíz éves időtartamra, a dokumentáció 2. számú mellékletében foglalt vállalások teljesítéséért cserébe.

Vagyis a fentiek alapján az újonnan elnyert sávok használatáért a cégek az alábbi havi díjat kötelesek fizetni:

  • Magyar Telekom: 144,3 millió forint, 2030-tól 288,6 millió forint
  • Vodafone Magyarország: 100,75 millió forint, 2030-tól 201,5 millió forint
  • Telenor Magyarország: 87,1 millió forint, 2030-tól 174,2 millió forint

A szolgáltatók a hatóság által kiadott keretengedély véglegessé válása után azonnal megkaphatják a rádióengedélyt az elnyert sávrészek használatára, vagyis napokon, legkésőbb heteken belül elhárul minden akadály az elől, hogy megindítsák a szolgáltatást az új frekvenciasávokon. Ez alól kivétel a 700 MHz-es sáv, ahol a használatba vételre csak részlegesen van lehetőség, mivel az Antenna Hungária földfelszíni digitális tévéadó-hálózatának áthangolása még nem zárult le. Azokon a helyszíneken, ahol az átállás már megtörtént, ott a hatósággal történt előzetes egyeztetést követően már szeptember 6. előtt is bekapcsolhatók az első 700 MHz-es állomások.

ÁTRUHÁZHATÓ, BÉRBE ADHATÓ

A rendelet rendelkezik emellett arról, hogy a szolgáltatók az elnyert blokkok használati jogát miként, milyen feltételek mentén ruházhatják át. Ennek azért lehet különösen hangsúlyos szerepe, mivel az 5G-s hálózatok bizonyos frekvenciatartományokban a szűkös spektrumkapacitás miatt nem üzemeltethetők gazdaságosan az eddig megszokott párhuzamos infrastruktúra modellben. Ilyen a mostani árverésen értékesített 700 MHz-es sáv is, ahol leginkább lehet számítani arra, hogy a szolgáltatók valamilyen formában megosztják majd az erőforrásaikat.

Az NMHH kiírási dokumentációja egyébként akárcsak korábban, úgy az uniós jogszabályoknak megfelelően most is lehetőséget ad az operátoroknak arra, hogy a frekvenciahasználati jogot részben vagy egészében átruházzák vagy haszonbérbe adják (a Magyar Telekom és a Telenor Magyarország évekkel ezelőtt a 800 MHz-es sávban már úgynevezett kölcsönös haszonbérleti szerződést kötött, melyet az NMHH jóváhagyott).

AKI SEMMIT NEM KAPOTT

A hatóság árverést lezáró határozatából az eljárás folyamatát illetően is kiderülnek részletek. Így többek közt az, hogy az NMHH mind a négy eredeti jelentkezőt (a három nyertes mellett a DIGI Communications NV-t) hiánypótlásra szólította fel 2019. augusztus 23-án, majd szeptember 10-én az ügyintézésre rendelkezésre álló határidőt 2020. április 29-ben jelölte meg. A hatóság a nyilvántartásba vételről szóló, 2019. szeptember 13-án született határozatában a DIGI nyilvántartásba vételét megtagadta.

Az eljárás elhúzódása részben az ebből fakadó jogvita eredménye volt, melyet mind a hatóság, mind a DIGI részéről teljes hírzárlat kísért. Az aukció lezárására végül a hét elején reagált a kizárt szolgáltató, élesen kritizálva az NMHH döntését, tisztességtelennek nevezve az eljárást.

A hatóság időközben a Media1.hu kérdéseire reagálva leszögezte, a DIGI anyacége számos ponton valótlan vagy téves információkat közölt a hét elején a médiával, valamint kijelentette, hogy az eljárás során nem a hatóság, hanem az amszterdami székhelyű cég tanúsított tisztességtelen magatartást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 22:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.