:

Szerző: Koi Tamás

2020. március 31. 09:52

DIGI: csalódottak, de eltökéltek vagyunk

Négy nappal a hatósági frekvenciaértékesítési eljárás eredményhirdetése után reagált a végeredményre a magyar mobilpiac negyedik szolgáltatója, a DIGI is, mely nem licitálhatott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság aukcióján. A cég továbbra is tartja magát ahhoz, hogy tisztességtelen volt az eljárás, valamint közölte, esze ágában sincs meghátrálni.

Jó eséllyel a legtöbb, józanul gondolkodó befektető már visszavonulót fújt volna jelen helyzetben, a DIGI Communications NV. (a magyarországi DIGI Távközlési Kft. tulajdonosa) azonban a legutóbbi hatósági frekvenciaértékesítési eljárás kimenetele ellenére nem adja fel azt a tervét, hogy a vezetékes szegmens után tényező váljon belőle a magyar mobilpiacon is, és valódi versenyre kényszerítse a három nagy riválist. Nagyjából ez a fő mondanivalója az amszterdami székhelyű cég hétfőn délután kiadott reakciójának, melyben ismételten tisztességtelennek minősíti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) múlt csütörtökön lezárult frekvenciaértékesítési eljárását.

"MEGAKADÁLYOZZÁK A PIACBŐVÍTÉST"

A négy nappal az eljárás lezárása után kiküldött reakcióban maga Serghei Bulgac, a DIGI Communications NV. vezérigazgatója nyilatkozik (a korábbi nyilatkozatok túlnyomó részt a DIGI Távközlési Kft. ügyvezetőjétől származtak), melyből egyebek mellett kiderül, hogy az NMHH annak ellenére folytatta le az eljárást, hogy a DIGI összes, jogvédelemre vonatkozó beadványának jóváhagyása kapcsán nem született jogerős (vagy ahogy a vezérigazgató fogalmaz, "végleges") döntés.

digi_shop

A DIGI a sajtónak is megküldött közleményében több helyen is kemény szavakat használva bírálja a hatóság eljárását: 

A DIGI Csoport úgy véli, hogy a verseny korlátozása, és a negyedik mobilszolgáltatónak a frekvenciaspektrumokhoz való hozzáférésének megakadályozása révén a Hatóság drasztikusan rontja a magyar fogyasztók esélyeit arra, hogy versenyképes áron vehessenek igénybe alapvető szolgáltatásokat. (...) Nem túlzás kijelenteni, hogy ezzel a döntéssel a Hatóság az utóbbi években követett stratégia folytatása mellett döntött, amellyel megakadályozzák az új versenytársak megjelenését a hang- és mobil adatátviteli szolgáltatások piacán. Ennek eredményeképpen az elkövetkező 15 évben sajnos továbbra is a magyar állampolgárok fizethetik majd a legmagasabb árakat Európában az alapvető mobilkommunikációs szolgáltatásokért.

A DIGI közleményében több független jelentést is idézve kitér rá, hogy a magyar mobilpiac fogyasztói árszintje a legmagasabbak közé tartozik az EU-ban, emellett a mobilnet-penetráció pedig az egyik legalacsonyabb uniós szinten, ez pedig a hatóság döntése miatt jó eséllyel évekig így is marad.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Amint azt korábban megírtuk, az NMHH tavaly nyáron kezdődött értékesítési eljárása során a hatóság több száz MHz-nyi, elsősorban 5G-s hálózatok üzemeletetésére alkalmas spektrumot kínált licitre meglévő és új piaci szereplőknek egyaránt. Az eljárásra négy cég jelentkezett, a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország mellett a DIGI Communications NV is rajthoz állt, utóbbit azonban egy meglehetősen szűkszavú publikus indoklás mellett tavaly szeptemberben kizárta az eljárásból a hatóság. Bár az értékesítési folyamatnak tavaly ősszel véget kellett volna érnie, mivel a DIGI megtámadta a nyilvántartásba vételről szóló határozatot, az elhúzódó jogvita miatt csak most, a koronavírus járványra tekintettel speciális körülmények közt megtartott, gyorsított eljárással ért véget az aukció, melyen a DIGI nem vehetett részt.

A DIGI kizárása, illetve az aukció múlt csütörtöki végeredménye kapcsán megoszlanak a vélemények mind előfizetői, mind piaci körökben. Akadnak olyanok, akik úgy értékelik, a DIGI ezzel minden esélyét elveszítette azzal kapcsolatban, hogy tényezővé váljon a hazai piacon, míg mások szerint a cég nehezített terepen ugyan, de tovább fog küzdeni, ahogy erre egyébként utal is a mostani közleményben:

A nehézségek, amelyeket ki kell állnunk, és amelyekkel várhatóan a jövőben is szembesülnünk kell majd, nem akadályozzák meg társaságunkat a mobilszolgáltatások továbbfejlesztésében, ügyfeleinknek pedig garantáljuk, hogy mindig hűek maradunk az elveinkhez.

A DIGI emellett felkéri a hatóságot, hogy a március 26-i eljárás eredményét vonja vissza, és olyan módon folytassa le újra az eljárást, "amellyel megvalósítja a feladatkörét, mint független piaci szabályozó szerv ."

2022-RE KÉSZÜLNEK

A cég számára valóban nincs minden veszve, a magyar mobilkommunikációs hálózatok alapvető működését adó GSM-sávok használati jogosultsága ugyanis 2022-ben lejár, a hatóság pedig hosszú hónapokkal a lejárat előtt új értékesítési eljárást fog kiírni a 900-as és 1800 MHz-es sávok felszabaduló blokkjaira. Erre az eljárásra a DIGI formálisan már tavaly bejelentkezett, ugyanazt az álláspontot hangsúlyozva, amire mostani közleményében is utalt, vagyis a hatóságnak kiemelt szerepe kell legyen a verseny ösztönzése.

Amennyiben a soron következő eljáráson frekvenciához jut a DIGI, azzal talán még több borsot törhet a versenytársak orra alá, mintha most nyert volna, hiszen amellett, hogy értékes spektrumhoz jut(na) hozzá, azt egy vagy több, előfizetők millióival rendelkező operátor kárára tudná csak megtenni. Az inkumbensek részéről egyébként éppen ez, vagyis a jelentős méretű ügyfélbázis a legfőbb érv amellett, hogy a hatóság mindenképpen biztosítsa számukra a szolgáltatás folytonosságához nélkülözhetetlen, jelenleg is használt spektrumkeretet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 02:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.