Szerző: Koi Tamás

2020. március 26. 09:00

Helyadatokkal járulnak hozzá a víruskutatáshoz a mobilszolgáltatók

Több mint féltucatnyi operátor, illetve vállalatcsoport mondott igent az Európai Bizottság kérésére, és közölte, meghatározott, szigorú keretek közt kész átadni felhasználóinak tartózkodási helyét annak érdekében, hogy a koronavírus terjedéséről pontosabb képet kapjanak a járványügyi szakemberek és a hatóságok.

Újabb fronton szállhatnak be rövidesen az európai mobilszolgáltatók az új koronavírus elleni küzdelembe. Szerdán az Európai Bizottság felkérésére több mint féltucatnyi operátor illetve vállalatcsoport jelezte, hogy megfelelő keretek között kész átadni az előfizetők lokációs adatait, mely alapján a járványügyi szakemberek pontosabb képet kaphatnak a fertőzés terjedéséről.

A mobilszolgáltatók lobbicsoportja, a GSMA március 25-én közölte, hogy a Vodafone Csoport, a Deutsche Telekom, a France Telecom (Orange), a Telefonica (O2), a Telecom Italia, a Telenor, a Telia és az A1 Telekom Austria a Bizottság belső piacért felelős biztosával, Thierry Bretonnal sikeres tárgyalásokat folytattak hétfőn a témában, melynek során megállapodtak arról, hogy a mobiltelefonok, okostelefonok lokációs adatait pontosan milyen keretek közt bocsátják az illetékes szervek rendelkezésére.

covid19_location

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A megállapodás egyik fontos pontja, hogy a felhasználók helyadatait kizárólag anonimizálva adják át az operátorok, és csakis azzal a céllal, hogy a járvány kiterjedését nyomon követhessék, szimulálhassák a hatóságok. Fontos kitétel továbbá, hogy az így begyűjtött adatokat a vészhelyzet megszűnését követően törlik az illetékesek.

Az Európai Unió határain kívül több ország bevezetett már különféle, az állampolgárok, illetve a fertőzöttek nyomon követésére használatos rendszereket, melyek hol többé, hol kevésbé tartják tiszteletben a privát szférát. Így például létezik olyan applikáció, mely a kontaktkutatásban segít a hatóságoknak (jóllehet ez tömeges fertőzés során már kevéssé hasznos), de van olyan ország, ahol a hatósági (otthoni) karanténba kerülőknek kötelezően nyomkövetőt kell viselniük, ezzel csökkentve az esélyét annak, hogy megszegjék a karanténszabályokat.

A HWSW tudomása szerint a magyarországi mobilszolgáltatókat eddig nem kereste meg senki az előfizetők helyadatainak tömeges, anonimizált átadása kapcsán. 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról