Szerző: Koi Tamás

2020. március 26. 09:00

Helyadatokkal járulnak hozzá a víruskutatáshoz a mobilszolgáltatók

Több mint féltucatnyi operátor, illetve vállalatcsoport mondott igent az Európai Bizottság kérésére, és közölte, meghatározott, szigorú keretek közt kész átadni felhasználóinak tartózkodási helyét annak érdekében, hogy a koronavírus terjedéséről pontosabb képet kapjanak a járványügyi szakemberek és a hatóságok.

Újabb fronton szállhatnak be rövidesen az európai mobilszolgáltatók az új koronavírus elleni küzdelembe. Szerdán az Európai Bizottság felkérésére több mint féltucatnyi operátor illetve vállalatcsoport jelezte, hogy megfelelő keretek között kész átadni az előfizetők lokációs adatait, mely alapján a járványügyi szakemberek pontosabb képet kaphatnak a fertőzés terjedéséről.

A mobilszolgáltatók lobbicsoportja, a GSMA március 25-én közölte, hogy a Vodafone Csoport, a Deutsche Telekom, a France Telecom (Orange), a Telefonica (O2), a Telecom Italia, a Telenor, a Telia és az A1 Telekom Austria a Bizottság belső piacért felelős biztosával, Thierry Bretonnal sikeres tárgyalásokat folytattak hétfőn a témában, melynek során megállapodtak arról, hogy a mobiltelefonok, okostelefonok lokációs adatait pontosan milyen keretek közt bocsátják az illetékes szervek rendelkezésére.

covid19_location

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A megállapodás egyik fontos pontja, hogy a felhasználók helyadatait kizárólag anonimizálva adják át az operátorok, és csakis azzal a céllal, hogy a járvány kiterjedését nyomon követhessék, szimulálhassák a hatóságok. Fontos kitétel továbbá, hogy az így begyűjtött adatokat a vészhelyzet megszűnését követően törlik az illetékesek.

Az Európai Unió határain kívül több ország bevezetett már különféle, az állampolgárok, illetve a fertőzöttek nyomon követésére használatos rendszereket, melyek hol többé, hol kevésbé tartják tiszteletben a privát szférát. Így például létezik olyan applikáció, mely a kontaktkutatásban segít a hatóságoknak (jóllehet ez tömeges fertőzés során már kevéssé hasznos), de van olyan ország, ahol a hatósági (otthoni) karanténba kerülőknek kötelezően nyomkövetőt kell viselniük, ezzel csökkentve az esélyét annak, hogy megszegjék a karanténszabályokat.

A HWSW tudomása szerint a magyarországi mobilszolgáltatókat eddig nem kereste meg senki az előfizetők helyadatainak tömeges, anonimizált átadása kapcsán. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról