Szerző: Koi Tamás

2020. március 6. 14:16

Amerika újra keresztbe tehet az Infineon bevásárlásának

Amerikai vétót kaphat, méghozzá a legfelsőbb szintről a Cypress Semiconductor és az Infineon akvizíciós ügylete, mivel a német chipgyártó túl sok szálon kötődik Kínához.

Lapértesülések szerint keresztbe tehet Amerika a német Infineon Technologies AG és az amerikai Cypress Semiconductor akvizíciós ügyletének, mely során az amerikai vállalat mintegy 8,7 milliárd dollárért cserébe kerülne német tulajdonba. A Bloomberg névtelen forrásai szerint az Egyesült Államok elnöke nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva hiúsíthatja meg az üzletet, mivel az Infineonnak túl sok kínai partnere van, így a felvásárlás révén ezek a partnerek fejlett amerikai technológiákhoz juthatnának - ez pedig ellentétes az USA jelenlegi gazdasági/politikai érdekeivel.

A lap forrásai úgy tudják, hogy a német multi hosszú egyeztetéseket folytatott az amerikai illetékes szervekkel annak érdekében, hogy zöld lámpát kaphasson az üzlet, ám végül nem született megegyezés a felek között, így a stratégiai befektetéseket előzetesen értékelő Committee on Foreign Investment (CIFUS) várhatóan arra tesz majd javaslatot az elnöknek, hogy blokkolja a felvásárlást. A CIFUS-nak erre egy 2018-ban a Kongresszus által elfogadott törvény alapján minden lehetősége megvan, amennyiben egy amerikai céget érintő potenciális felvásárlás vagy beruházás például nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

infineon_chipek

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Bloomberg összesítése szerint a Cypress felvásárlásával az Infineon a világ tíz legnagyobb félvezetőgyártójának körébe kerülne, ráadásul a cég árbevételének mintegy harmada kínai eladásokból származik, ezzel Kína egy a korábbinál jóval erősebb nyugati technológiai beszállítópartnert kaphatna - vélik szakértők. A Cypress termékportfóliójában elsősorban a védelmi és katonai szervek számára ajánlott memóriachipek találhatók, bár a vállalat termékei ezzel együtt sem sorolhatóak a kifejezetten szenzitív technológiai berendezések körébe.

A CIFUS egyszer már útját állta az Infineon egy korábbi felvásárlási kísérletének, a német cég 2017-ben az amerikai Cree félvezető-üzletágát, a Wolfspeedet próbálta felvásárolni - sikertelenül. Az elnök eközben két, a félvezetőipart érintő felvásárlási ügyletnek is keresztbe tett nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva, így megakadályozta a Qualcomm - Broadcomm akvizíciót, valamint hogy a Lattice Semiconductor kínai hátterű befektető kezébe kerüljön.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról