Szerző: Koi Tamás

2019. szeptember 26. 15:44

Simán kihagyta Amerikát a Huawei

Meglehetősen gyorsan sikerülhetett pótolni az amerikai beszállítók komponenseit a Huawei Technologies mobilhálózati eszközöket gyártó részlegének, legalábbis erre utalnak a cég vezérigazgatójának szavai.

HIRDETÉS

Meglehetősen gyorsan sikerült helyettesítő termékeket találnia a Huawei Technologiesnek azoknál a mobilhálózati berendezéseknél, melyek valamilyen, az amerikai kereskedelmi embargó által érintett komponenseket tartalmaznak - sugallja a cég kommunikációja. Ren Zhengfei, a társaság első embere egy csütörtöki sajtókonferencián közölte: már tömeggyártásban vannak azok a mobilhálózati berendezések - elsősorban alapsávi vezérlők - melyekben egyáltalán nincsenek amerikai cégek által gyártott komponensek.

A cég kínai főhadiszállásán tartott sajtókonferencián elhangzott, hogy a Huawei a termelés fokozatos felfuttatásával idén mintegy 600 ezer 5G-s vezérlőkártyát gyárt majd különböző gyártókomplexumaiban, jövőre pedig 1,5 millió darabra nőhet az éves termelési mennyiség. A cég illetékesei szerint a Huawei új alapsávi vezérlőinek teljesítménye egyáltalán nem marad el az amerikai komponenseket tartalmazó, régebbi egységekhez képest, sőt, bizonyos téren meglepően jól teljesítenek az új típusok - jóllehet erről semmilyen konkrétumot nem közölt a gyártó.

huawei_bbu

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az idén május óta tartó amerikai kereskedelmi embargó hatására a Huawei amerikai beszállítói gyakorlatilag le vannak tiltva arról, hogy bármilyen helyi technológiát szállítsanak a kínai cég számára. Az embargó egyik legnagyobb amerikai vesztese az FPGA-alapú jelfeldolgozó processzorokat gyártó Xilinx, melynek processzorai az embargó előtt megtalálhatók voltak gyakorlatilag minden Huawei alapsávi vezérlőkártyán. Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy melyik gyártó termékeire cserélték a Xilinx által szállított chipeket, a Huawei ugyanakkor - akárcsak a termináloknál - vélhetően részben vagy egészében házon belül oldotta meg a helyettesítést, a HiSilicon bevonásával.

Szeptember elején Magyarországra látogatott Yang Chaobin, a Huawei Technologies 5G termékcsaládjáért felelős elnöke, aki a HWSW kérdésére elmondta, a Huawei tíz éve alkalmazott beszállítói stratégiája alapján a gyártó berendezéseiben egyetlen olyan komponens sincs, amit kizárólagosan egy beszállítótól, illetve egy adott országban működő beszállítóktól vásárolna a cég. Chaobin akkor azt mondta, a saját gyártású FPGA-kkal ellátott berendezések szállítása már megkezdődött a partnerek felé.

Az átállást ugyanakkor megnehezíti, hogy az FPGA-k cseréje során a kódbázishoz is mélyebben hozzá kell nyúlni, ha pedig végeredményben az utasítás architektúrát sem tudja licencelni a Huawei, akkor a teljes software stacket újra kell írnia a gyártónak, ami a kínai óriáscég végtelennek tűnő erőforrásait latba vetve sem feltétlenül triviális és gyors folyamat.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 08:23

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.