Szerző: Koi Tamás

2019. november 4. 14:55

Több száz amerikai cég vár kereskedelmi licencre a Huawei kapcsán

Láthatóan meglepte az illetékes amerikai kormányzati szervet azoknak a kérelmeknek a száma, melyeket amerikai cégek adtak be annak érdekében, hogy kereskedelmi licenchez jussanak a Huawei Technologies-t érintően.

Eddig 260 amerikai cég adott be az illetékes minisztériumnak kérelmet arra vonatkozóan, hogy az amerikai kereskedelmi embargó hatálya alól ideiglenes felmentést kapva újra szállíthasson amerikai technológiát a kínai Huawei Technologies számára. Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere, Wilbur Ross egy hétvégén adott interjújában közölte, az első licenceket a beadott kérelmek alapján "nagyon hamarosan" kiadja a minisztérium.

Az amerikai cégek Huawei-jel való együttműködésének korlátozása a Kínával folytatott gazdasági hidegháború egyik legkomolyabb eleme volt az év tavaszától kezdődően - noha az nem csak a kínai feleknek volt fájdalmas, hiszen a Huawei rengeteg pénzt hagyott ott amerikai vállalatoknál. A gyártó tavaly csak az Intel, Qualcomm és Micron chipjeire mintegy 11 milliárd dollárt költött el. De mások mellett a Broadcomot is fájdalmasan érintette a lépés, a cég néhány hete arról beszélt, idei éves árbevételét már most 2 milliárd dollárral rövidítették meg a Huawei ellen hozott intézkedések.

huawei_store

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A május óta élő amerikai kereskedelmi szankciók alól eddig összesen kétszer 90 napos általános felmentést kaphattak bizonyos piaci szereplők, a kormányzat ugyanakkor nyitottnak bizonyult arra, hogy az érintett beszállítók egyenként folyamodjanak kereskedelmi licencért a minisztériumhoz. Ennek elsősorban az volt a feltétele, hogy az így létrejövő, amerikai technológiát tartalmazó Huawei berendezések vagy készülékek ne jelentsenek semmilyen szinten nemzetbiztonsági kockázatot az Egyesült Államok számára.

Ezzel együtt elképzelhető, hogy a két szemben álló nagyhatalom közti kereskedelmi háború rövid távon megegyezéssel zárul, az embargót pedig teljesen eltörli az Egyesült Államok. Nem sok jót ígér az érintett piaci szereplők számára, hogy a felek már több alkalommal úgy tűnt, közel állnak a megállapodáshoz, ám végül mégsem született mindkét résztvevő számára elfogadható egyezség.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról