Szerző: Koi Tamás

2019. november 4. 14:55

Több száz amerikai cég vár kereskedelmi licencre a Huawei kapcsán

Láthatóan meglepte az illetékes amerikai kormányzati szervet azoknak a kérelmeknek a száma, melyeket amerikai cégek adtak be annak érdekében, hogy kereskedelmi licenchez jussanak a Huawei Technologies-t érintően.

Eddig 260 amerikai cég adott be az illetékes minisztériumnak kérelmet arra vonatkozóan, hogy az amerikai kereskedelmi embargó hatálya alól ideiglenes felmentést kapva újra szállíthasson amerikai technológiát a kínai Huawei Technologies számára. Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere, Wilbur Ross egy hétvégén adott interjújában közölte, az első licenceket a beadott kérelmek alapján "nagyon hamarosan" kiadja a minisztérium.

Az amerikai cégek Huawei-jel való együttműködésének korlátozása a Kínával folytatott gazdasági hidegháború egyik legkomolyabb eleme volt az év tavaszától kezdődően - noha az nem csak a kínai feleknek volt fájdalmas, hiszen a Huawei rengeteg pénzt hagyott ott amerikai vállalatoknál. A gyártó tavaly csak az Intel, Qualcomm és Micron chipjeire mintegy 11 milliárd dollárt költött el. De mások mellett a Broadcomot is fájdalmasan érintette a lépés, a cég néhány hete arról beszélt, idei éves árbevételét már most 2 milliárd dollárral rövidítették meg a Huawei ellen hozott intézkedések.

huawei_store

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A május óta élő amerikai kereskedelmi szankciók alól eddig összesen kétszer 90 napos általános felmentést kaphattak bizonyos piaci szereplők, a kormányzat ugyanakkor nyitottnak bizonyult arra, hogy az érintett beszállítók egyenként folyamodjanak kereskedelmi licencért a minisztériumhoz. Ennek elsősorban az volt a feltétele, hogy az így létrejövő, amerikai technológiát tartalmazó Huawei berendezések vagy készülékek ne jelentsenek semmilyen szinten nemzetbiztonsági kockázatot az Egyesült Államok számára.

Ezzel együtt elképzelhető, hogy a két szemben álló nagyhatalom közti kereskedelmi háború rövid távon megegyezéssel zárul, az embargót pedig teljesen eltörli az Egyesült Államok. Nem sok jót ígér az érintett piaci szereplők számára, hogy a felek már több alkalommal úgy tűnt, közel állnak a megállapodáshoz, ám végül mégsem született mindkét résztvevő számára elfogadható egyezség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról