Szerző: Hlács Ferenc

2020. március 6. 11:07

Két merész, hajtogatható koncepciótelefont villantott a TCL

Egy feltekerhető kijelzős és egy háromba hajtható, méretes eszközt is bemutatott a cég.

Folytatódik a hajtogatható okostelefonok evolúciója, a TCL két koncepcióeszközt is bemutatott, amelyek bepillantást engednek a készülékkategória potenciális jövőjébe. Bár még távolról sincs szó sorozatgyártásra kész telefonokról, a vállalat által felvillantott prototípusok ígéretes képet festenek a szegmensben rejlő lehetőségekről.

GÖNGYÖLHETŐ PANEL

Az egyik modellel kiszivárgott képeken már találkozhattunk: a készülék oldalra kicsúszva göngyölíti ki hajlékony paneljét, hogy a Galaxy Foldhoz hasonló méretű tabletté alakuljon. Csukott állapotban a panel U alakban meghajolva a készülékház hátoldala mögé siklik vissza. A koncepció egyik nagy előnye, hogy összecsukott állapotban az eszköz, papírforma szerint legalábbis alig vastagabb, mint egy hagyományos okostelefon - szemben az említett Folddal, amely lényegében két telefon vastagságának megfelelő helyet foglal el a zsebekben.

tclbend

A "feltekerhető" panellel szerelt prototípus 9 milliméter vékony, az AMOLED kijelző összecsukva 6,75, kinyitva pedig 7,8 hüvelykes képátlóval rendelkezik - a képernyő pedig motoros meghajtással nyílik és záródik. Az eszközöket a The Verge-nek lehetősége volt testközelből is szemügyre vennie, ugyanakkor a feltekerhető panellel szerelt modellből a gyártó csak egyelőre "dummy" eszközt biztosított, ahol a kijelzőt papír helyettesítette - ugyanakkor a cég szerint saját laboratóriumában már összeállított a telefonból működő prototípust.

ORIGAMI TABLET

A TCL másik hajtogatható koncepciótelefonjának felépítése már ismerősebb, azon a Foldéhoz hasonló zsanért találjuk - abból azonban mindjárt kettőt. A készülék ugyanis háromfelé hajtható, a 6,65 hüvelykes telefon így egy komplett, 10 hüvelykes táblagéppé hajtogatható ki. A megoldás két különböző zsanért alkalmaz, az egyik cég DragonHinge megoldása, míg a másik hajtásnál a ButterflyHinge névre hallgató konstrukció található. Ezekkel a telefon S alakban összehajtható, "szeletei" pedig hézagmentesen illeszkednek egymáshoz. Az aktuális kijelzőigényeknek megfelelően persze lehetőség van a készüléknek csak az egyik oldalát kihajtani, így ismét egy a Foldhoz hasonló panelméretet kapva.

tcltrifold01

Biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum témákkal folytatjuk

Május 18-19-én lesz HWSW free! meetup-sorozat következő állomása.

Biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum témákkal folytatjuk Május 18-19-én lesz HWSW free! meetup-sorozat következő állomása.

Az elképzelésből már ugyancsak született működő prototípus, és bár ez ez első kézzel fogható eszköz, amely valóban egy készülékben egyesíti a nagyméretű táblagépek és az okostelefonok előnyeit, a koncepció árnyoldalait is gyorsan kiütköznek - elsősorban a telefon vastagsága. A feltekerhető modellel szemben ugyanis a háromba hajtható eszköz összecsukva lényegében olyan, mint ha három hagyományos készüléket fognánk csokorba, és persze ugyanolyan nehéz is. Ennek megfelelően jelenlegi formájában inkább hordható táskában, mintsem a nadrágzsebekben.

tcltrifold02

A koncepció mégis ígéretes, hiszen azzal végre tényleg egy készülékbe tömöríthető a - majdnem - telefonszintű hordozhatóság, illetve a már komolyabb munkára is alkalmas kijelzőméret. Az persze még a jövő zenéje, hogy a fenti modellek valamelyikével a boltok polcain is találkozzunk - a következő évek mindenesetre láthatóan izgalmas újdonságokat tartogatnak az okostelefon-piacon.

Az előadásból megérted milyen előnyei vannak a kontenirizációnak, miért érdemes elindulni ezen az úton és hogyan segítik az életedet a modern eszközök.

a címlapról