Szerző: Hlács Ferenc

2020. február 28. 11:45

Kijelző mögé rejti a kamerát a Vivo idei koncepciótelefonja

Az Apex 2020-ról a kameralyuk, a fizikai gombok és a csatlakozók is hiányoznak.

Rövidesen az előlapi kamerák feláldozása, vagy épp összetett mozgatómechanikák bevezetése nélkül köszönhetünk el az okostelefonok kijelzőin éktelenkedő notch-októl, vagy kivágásoktól: a Vivo legújabb koncepciótelefonjában, az Apex 2020-ban ugyanis a kijelző mögé ültette be a szenzort, anélkül, hogy lyukat kellett volna ütnie a panelbe. Bár egy koncepciókészülékről van szó, amely ebben a formában nem kerül piacra, a vállalat szerint az eszköz létezik és teljes egészében működőképes - a cég az idei MWC-n élesben is tervezte bemutatni a modellt, a rendezvényt ugyanakkor a koronavírus jelentette kockázatok miatt lefújták.

vivoapex202002

Koncepcióeszköz lévén az Apex 2020-ban számos merész újdonságot bevezetett a gyártó, kezdve az említett előlapi kamerával. A 16 megapixeles szenzor a kijelző mögött, felül középen kapott helyet. A gyártó szerint a kamera fölötti szakaszon a panel fényáteresztő képességét hatszorosára tudta növelni, a képminőséget pedig utólag különböző algoritmusokkal igyekszik javítani. Azt sajnos nem tudni, hogy élesben hogy teljesít a szenzor - mindenesetre nem a Vivo az első cég, amely hasonló technológiát villant, tavaly az Oppo is bemutatott egy hasonló módon a kijelző mögé bújtatott kamerával szerelt koncepciómodellt. Persze nem lenne meglepő, ha az idei modellben a két brand közös fejlesztéséről lenne szó, hiszen mindkét vállalat a BBK Electronics leánya.

vivoapex202001

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Apex 2020-on az előlapi kamerán túl is akad látnivaló: a 6,45 hüvelykes kijelző például 120 fokos görbülettel fogja körbe a telefon két oldalát, gombokat, csatlakozókat vagy egyéb nyílásokat pedig egyáltalán nem találunk a készüléken - ahogy már a tavalyi Apex 2019 koncepciómodell esetében sem. Ennek megfelelően a telefon kizárólag vezeték nélkül tölthető, a gyártó szerint erre 60 wattos vezeték nélküli töltéssel van lehetőség, amely egy 2000 mAh kapacitású akkut 20 perc alatt tölt fel teljesen - igaz arról nem beszélt, az eszközben pontosan mekkora telep található.

1:04
 

vivo APEX 2020 | Welcome to a Vision Beyond

Még több videó

A hátlapi kamerákra is erősen ráfeküdt a gyártó: a 48 megapixeles fő kamerához beépített "gimbal" is tartozik, lényegében egy négytengelyes, fejlett optikai képstabilizációs rendszerről van szó, amelytől a vállalat a korábbi megoldásoknál 200 százalékkal stabilabb felvételeket ígér. A 16 megapixeles telefotó kamera is nagyot gurít, 5x-7,5x optikai zoomot ígér - a vállalat azért ad meg ilyen értéktartományt, mert a piacon lévő modellekkel szemben a koncepciótelefonban mozgatható lencserendszer található, a több csúcsmodellből már ismert, "periszkóp" elrendezésben, amelynek hála a kameramodul mindössze 6,2 milliméter vékony.

A telefonba a cég egyébként egy Qualcomm Snapdragon 865 processzort, 12 gigabájt RAM-ot és 256 gigabájt tárhelyet pakolt, az eszköz továbbá természetesen 5G-képes. Miután a készülék nem kerül piacra, a vállalat ahhoz árat sem adott meg.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.