Szerző: Koi Tamás

2019. december 10. 14:38

Nem túl rózsásak a Netflix kilátásai

Egyre több elemző hívja fel a figyelmet arra, hogy a világ legnagyobb streamingszolgáltatójának számító Netflix a következő néhány évben egyre inkább borotvaélen táncol - a cég jövőre egyes előrejelzések szerint több millió hazai előfizetőt veszíthet, hiába öl minden eddiginél többet tartalomgyártásba, és hiába zsebel be minden eddiginél több nemzetközi díjat.

Elsősorban az erősödő konkurenciaharcnak köszönhetően minden eddiginél nehezebb évek várnak a világ legnagyobb online videostreaming-szolgáltatójára, a Netflixre - hívja fel a figyelmet egyre több piacelemző. A Reuters által idézett egyik legfrissebb értékelés szerint jövőre akár négymillió hazai előfizetőt is elveszíthet a cég, melyet részben a nemzetközi terjeszkedéssel, részben az exkluzív tartalomkínálat kibővítésével - vagyis elsősorban több saját tartalom gyártásával - kíván kompenzálni.

A legfrissebb, nem túl optimista prognózis egy nappal azután érkezett, hogy kiderült, a Netflix saját tartalmaival minden eddiginél több, összesen 34 jelölést szerzett a jövő januári Golden Globe díjátadóra. Ám a filmszakma és a kritikusok gyarapodó elismerésének dacára a cég pozícióit az idei év második felében megjelent konkurensek, azok közül is elsősorban a Disney+ streamingszolgáltatás veszélyeztethetik, melyet Reed Hastings cége egyelőre további tartalmi erősítéssel igyekszik kompenzálni - ez azonban pénzügyi szakértők szerint csak tovább növelheti a Netflix amúgy is tetemes, csaknem 12,5 milliárd dolláros adósságát.

irishman
minden eddiginél több díjat söpörhetnek be a 2020-as golden globe-on (forrás: netflix)

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Szakértők szerint a legnagyobb problémát a Netflix jelenlegi árazása, valamint egyes, korábbi húzótartalmak elvesztése jelenti, így a díjcsomagok 9-16 dollár közé pozicionált ára hosszútávon fenntarthatatlan. A Netflix ugyanakkor kategorikusan elutasította eddig bármiféle reklámtámogatott modell bevezetését, a drága tartalomgyártás és tetemes adósságállomány ugyanakkor nemigen hagy más mozgásteret a vállalatnak az árak csökkentésére.

A vállalat számára emellett némi kiutat jelenthet a nemzetközi terjeszkedés, melyre az utóbbi két-három évben különösen nagy hangsúlyt fektetett a cég. A Netflix globális előfizetői bázisának ma már csak mintegy harmada amerikai néző, a fizetős ügyfelek többsége a nemzetközi piacokról érkezik, ahol a vállalat folyamatosan bővíti katalógusát lokalizált és helyi gyártású tartalmakkal. A magyar nézők számára jó hír, hogy a Netflixen az idén minden eddiginél több film vagy sorozatrész kapott magyar szinkront vagy legalább feliratot, októberben magyar felület is érkezett a platformhoz, november végén, december elején pedig olyan, magyar filmek is bekerültek a kínálatba, mint az Oscar-díjas Saul fia, az Oscar-jelölt Testről és lélekről, valamint Az állampolgár, a Kaméleon vagy éppen a Csak szex és más semmi.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.