Szerző: Koi Tamás

2020. január 30. 11:16

Nagyon kell a Samsungnak az 5G-s generációváltás

Éves összehasonlításban gyakorlatilag növekedés nélkül zárta a tavalyi utolsó negyedévet a Samsung Electronics, mely az 5G-s generációváltástól reméli az idei forgalom erősödését.

Gyakorlatilag növekedés nélkül zárta a tavalyi évet Dél-Korea legnagyobb elektronikai cége, a Samsung Electronics. A vállalat tegnap közzétett negyedéves jelentése alapján a cég mindössze 1 százalékos forgalomnövekedést tudott elérni az utolsó negyedévben, 34%-kal csökkenő profit mellett. Az okostelefon-üzletág ugyanakkor jól teljesített, és ettől a szegmenstől várja továbbra is a növekedést a gyártóóriás, elsősorban a 2020-ban széleskörűvé váló 5G-s bevezetések hatására.

A Samsung a 2019-es záró negyedévben 50,7 milliárd dollárnak megfelelő koreai wonos árbevételt ért el, miközben a profit 6,13 milliárd dollárra apad - a cég szerint ennek elsődleges oka a memóriaárak esésében és a kijelzőket gyártó divízió gyengélkedésében keresendő. Ezt kompenzálta a memóriatermékek iránt megnövekedett, illetve a csúcskategóriás okostelefonok iránt mutatkozó élénk kereslet - áll a Samsung jelentésében.

galaxy_5g

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A gyártó most abban bízik, hogy az okostelefon-üzletágat idén felpörgetheti az 5G-s generációváltás, mely a tavalyi évre jellemző lassú indulás után idén több országban és régióban is végbemehet a mobilszolgáltatóknál. A cég ezzel együtt óvatosan úgy fogalmaz, egyelőre még senki nem tudja biztosan, hogy az 5G-s hálózatok kiépítése milyen ütemben haladhat majd idén. A növekedési pályára álláshoz éppen ezért szükséges lehet mind a kijelzőpanelek, mind a memóriachipek forgalmának felfuttatása - vélik a vállalatnál.

A Samsung egyébként tavaly mindössze öt különböző típusú 5G-s okostelefont dobott piacra, melyekből összességében 6,5 millió darabot értékesített a tavalyi évben - zömében a gyártó honi piacára, Dél-Koreába. Elemzők szerint míg a tavalyi okostelefon-eladásokból nem egészen 1%-os arányban vették ki a részüket az 5G-s hálózatokkal kompatibilis termékek, addig jövőre ez a részarány már 18%-ra nőhet, igaz, ez alighanem jelentős mértékben egy gyártónak, az Apple-nek köszönhető majd, mely a várakozások szerint idén mutatja be az első 5G-s iPhone-t.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról