Szerző: Hlács Ferenc

2020. január 10. 12:24

A Chrome is leszámol az értesítések engedélykéréseivel

A bosszantó popupok a Chrome 80-nal elnémíthatók lesznek.

A Mozilla után a Google is megelégelte böngészőjében a különböző weboldalakon rendre felugró engedélykérési értesítéseket, a sokszor bosszantó üzenetekre így a cég blogposztja szerint hamarosan szájkosár kerül. Ahogy a keresőóriás is rámutat, a nemkívánatos értesítések sok esetben az adott oldal első meglátogatása során ugranak fel, nem pedig a kontextus alapján épp releváns időpontban, így megakasztva a munkamenetet, és gyenge felhasználói élményt eredményezve.

Ennek orvoslása végett a Google a Chrome böngésző a 80-as főverziójával egy új engedélykérési felületet vezet be - igaz egyelőre nem mindenkinél alapértelmezetten, az új megjelenést mindenesetre a beállítások között manuálisan bárki bekapcsolhatja. Alapértelmezetten csak azoknál a felhasználóknál élesedik a funkció, akik az esetek túlnyomó részében blokkolják az értesítésekre vonatozó engedélykéréseket, továbbá azokon az oldalakon is aktív lesz, amelyeknél nagyon alacsony az értesítésekre rábólintók aránya. Utóbbi oldalaknál, amennyiben javulást lát a felhasználói élményben, illetve ha több felhasználó bólint rá azok értesítéseire, a Google később visszakapcsolhatja az értesítéseket.

quietui

Az új, "Quiet UI" néven emlegetett megjelenés a Chrome asztali, és mobilos kiadásában is elérhető lesz, azzal pedig a jelenleg ismerős, engedélyezés és tiltás gombokat tartalmazó értesítést asztali felületen egy az URL sáv szélén megjelenő üzenet váltja, mely szerint a böngésző blokkolta az értesítéseket. Ezeket az üzenet mellett lévő harang ikonra kattintva lehet visszakapcsolni. Mobilon ennél feltűnőbb marad a Quiet UI is, noha a korábbi, teljes képernyős engedélykérés helyett egy egy soros értesítést dob csak fel a böngésző.

A Chrome 80-nal érkező újítást a felhasználók túlnyomó többsége valószínűleg örömmel fogadja, hiszen eggyel kevesebb bosszantó értesítési buborékot kell elkattintatni böngészés közben. A Mozilla már tavaly bejelentette, hogy a Firefoxban is hasonló gyakorlatra vált, és a popupokat egy diszkrét, ugyancsak az URL sáv szélén elhelyezett ikonra cseréli le. A fogadtatás utóbbi böngésző esetében is kifejezetten pozitív volt.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról