Szerző: Koi Tamás

2019. július 22. 12:04

Nagyon megroppant a Netflix

Rendkívül rosszul sikerült a világ egyik legnagyobb videostreaming-szolgáltatójának számító Netflix idei második negyedéve - a cég évek óta először veszített ügyfeleket a legfontosabbnak számító honi piacon, illetve a globális növekedési ráta is jóval alulmúlta az előzetes várakozásokat.

HIRDETÉS

Több elemző által is katasztrofálisnak titulált második negyedéven van túl a világ legnagyobb videostreaming-szolgáltatójának számító Netflix. A cég hosszú idő óta először veszített előfizetőket az amerikai piacon, emellett globális növekedése is jelentősen lelassult. A cég eközben minden eddiginél több pénzt öl tartalomgyártásba, ami - ha a második negyedévben tapasztaltak trendszerűvé válnak - komoly kérdéseket vetnek fel a Netflix hosszú távú stratégiáját illetően.

Egyik pofon a másik után

A streamingszolgáltató a múlt héten közzétett üzleti jelentése szerint a második negyedévben 130 ezer előfizetőt veszített az Egyesült Államokban - csökkenésre utoljára 2011-ben volt példa a cégnél, amikor a vezetés úgy döntött, hogy a postai DVD-kölcsönző szolgáltatást és a streamingszolgáltatást különválasztja. A cég eközben a nemzetközi piacokon "mindössze" 2,7 millió új előfizetőt tudott toborozni, ami alig több mint a fele a negyedévi előrejelzésnek, ám ezzel együtt is ezek a régiók - így többek közt Kelet-Európa - lehetnek a nyertesei annak, ha a Netflixet a honi és a fejlettebb nyugati piacokon riválisai térdre kényszerítik.

reedhastings
Reed Hastings, a Netflix első embere

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A cég az idén két, meglehetősen erős alapokon nyugvó konkurenciát is kap a nyakába, így mind a Disney, mind az Apple elindítja saját streamingszolgáltatását, előbbi ráadásul jelenleg több saját show-t is "elvisz" a Netflixtől, így a cég kénytelen lesz még nagyobb összeget tartalomgyártásba ölni - a saját gyártású sorozatok készítésére a vállalat csak idén 15 milliárd dollárt tervez fordítani.

Reed Hastings, a Netflix első embere a negyedéves jelentés közzétételét követően kijelentette, az eddigi menetelés hirtelen megtorpanása nem a konkurencia nyomásának köszönhető, hiszen a második negyedévben a piacszerkezet nem változott számottevően sem az USA-ban, sem világszinten. A Netflix ugyanakkor az év elején több piacon is kénytelen volt árat emelni - a cégvezetés szerint sokkal inkább ez okozta a visszaesést, emellett az adott időszakban a katalógus sem bővült olyan húzónevekkel, melyek potenciális előfizetők millióit mozgatnák meg.

Nemzetközi vizeken

A harmadik negyedévben ugyanakkor mindez megváltozhat, hiszen több netflixes sikersorozat is folytatódik, illetve folytatódott, köztük a Stranger Things-szel, a brit uralkodó II. Erzsébet életét bemutató The Crown-nal, valamint érkezik az Orange is the New Black befejező évada is. Hogy a Netflix közben mennyire támaszkodik a nemzetközi piacokra, azt jól mutatja a tény, hogy az említett tartalmak jelentős része már lokalizáltan is elérhető, többek közt Magyarországon is. A cég a szolgáltatási terület 2016-os jelentős bővítése óta idén mindennél több sorozatrészhez és filmhez rendelte meg a magyar szinkronsáv vagy legalább a felirat gyártását, ezzel a Netflix a kezdeti, jórészt rétegigényeket kiszolgáló időszakot követően már Magyarországon is tényező, jóllehet a piacon még ma is szinte teljesen egyeduralkodó az HBO saját streamingszolgáltatása, az HBO GO.

A Netflix a meglévő és új show-k szinkronizálása és felirattal ellátása mellett egyre több energiát folytat a lokális tartalmak gyártására vagy vásárlására is, így többek közt Lengyelországban, Törökországban, Németországban, Svédországban és Dániában is készültek több milliós nézettséget elérő lokális produkciók. A cég emellett a kelet-európai régióban, Horvátországban már beemelt a helyi katalógusába horvát gyártású sorozatot.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 10:34

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.