Szerző: Hlács Ferenc

2019. december 9. 10:16

Ultrahangos érzékeléssel egészül ki a Nest Hub

Ha a felhasználó távolabb áll, a megjelenített betűméret is nagyobb lesz.

Érdekes funkcióval bővíti Nest Hub okoskijelzőit a Google: az eszközök hamarosan ultrahangos érzékelés segítségével figyelik majd, hogy van-e valaki a szobában, sőt azt is, az illető milyen közel áll a készülékhez.

A megvalósítás első blikkre kicsit túlbonyolítottnak tűnhet, hiszen adná magát, hogy az eszköz egyszerűen a kamera képét megvizsgálva határozza meg a szobában lévők helyzetét. A Google két okból döntött az ultrahangos megoldás mellett: egyrészt, az adatvédelmi szempontból előnyösebb, hiszen messze nem szolgáltat olyan részletes adatokat az adott szobáról, mint egy kamera - másrészt pedig az eredeti Nest Hubon egyáltalán nincs is kamera, így a cégnek sok választása nem igazán volt.

nesthubmax

A megoldás pontosan úgy működik, ahogy azt a denevérek vagy akár delfinek echolokációja kapcsán biológia órán megtanultuk, a készülékek ultrahangos frekvenciákon "csiripelnek", majd mikrofonjaikkal figyelik a visszaverődő hangokat. A kibocsátás és érzékelés között eltelt időből ki tudják számítani, hogy van-e valaki a szobában, és ha igen, nagyjából milyen közel az eszközhöz.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Nest Hubok ezt nem csak a kijelző ki-bekapcsolásához tudják bevetni, de a felhasználó közelségétől függően az információk megjelenítési módját is változtathatják: amennyiben a tulajdonos távol áll a készüléktől, az kevesebb, nagyobb betűmérettel kiírt adatot jelenít meg, az eszközhöz közelebb lépve pedig kisebb betűkkel szedett, részletesebb információkat jelez ki. A megoldás a látásproblémákkal küzdőknek, illetve az idősebb felhasználóknak is kapóra jöhet.

Az új, ultrahangos érzékelésre támaszkodó funkciót a Google várhatóan a következő hetek folyamán, több lépcsőben teszi majd elérhetővé a készülékeken. A cég kapcsolódó blogposztjában siet hangsúlyozni, hogy az érzékeléshez szükséges minden számítás helyben, a készüléken történik, és miután "alacsony felbontású" technológiáról van szó, az csak a nagyobb mozgásokat képes érzékelni, a felhasználó személye egyáltalán nem azonosítható vele.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról