:

Szerző: Hlács Ferenc

2019. december 5. 13:40

Már az androidos appok 80 százaléka titkosítja hálózati forgalmát

Az Android 9 vagy újabb rendszert célzó appoknál ez az érték már 90 százaléknál jár.

Az androidos appok immár 80 százaléka alapértelmezetten titkosítja hálózat adatforgalmát - számolt be blogposztjában a Google. A keresőóriás szerint az Android 9-et és 10-et célzó alkalmazásoknál a helyzet még jobb, esetükben már 90 százalék vet be alapértelmezetten titkosítást.

A cég 2016-ban, az Android 7-nél, egész pontosan a 24-es API szintnél vezette be a Network Security Configuration opciót, amellyel a fejlesztőknek lehetőségük nyílt hálózati biztonsági irányelveket beállítani alkalmazásaikhoz egy konfigurációs fájlon keresztül. Az Android 9, azaz a 28-as API szint bevezetésével a vállalat már alapértelmezetten bevezetett egy policyt, amely minden domén esetében meggátolja a titkosítatlan adatforgalmat, és HTTPS-t használ a hálózati kapcsolatoknál.

andrencrypt

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Idén november elejétől minden új alkalmazásnak, illetve frissítésnek is az Android 9-et kell megcéloznia, ennek megfelelően pedig a Google arra számít, a fenti számok a későbbiekben tovább javulnak majd - titkosítatlan adatforgalmat az ilyen appok ugyanis a Google szabályozásának megfelelően csak akkor bonyolítanak, ha a fejlesztő ezt külön, szándékosan beállítja az adott alkalmazásban. A cég mindenesetre ettől igyekszik a lehető legjobban eltántorítani a fejlesztőket, az Android Studión, és a Google Play-en keresztül is figyelmezteti őket, ha alkalmazásuk hálózati konfigurációja nem megfelelően biztonságos.

Ahogy a Google is kiemeli, az Android 9-et vagy újabb rendszert célzó appoknál nincs plusz feladatuk a fejlesztőknek, hiszen azok már alapértelmezetten titkosítják az összes hálózati adatforgalmat, illetve csak a hiteles Android tanúsítványkibocsátóktól származó tanúsítványokat fogadják el. Ehhez persze utólag lehetőség van kivételeket beállítani - a vállalat ugyanakkor arra figyelmeztet, rendkívül körültekintően kell eljárni a titkosítatlanul kapott adatok esetében, miután azokat illetéktelen felek akár adatátvitel közben is manipulálhatják.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 07:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.