Szerző: Koi Tamás

2019. november 5. 11:18

Még nem tisztázott a Huawei szerepe a magyar 5G-s hálózatoknál

A magyar kormány biztosra veszi, hogy a magyarországi 5G-s hálózatok kiépítésében aktív szerepet vállal majd a Huawei Technologies, a kínai beszállító helyzete ugyanakkor egyelőre nem olyan egyértelmű, amilyennek a kormányzati nyilatkozatok alapján tűnik.

A Huawei közreműködésével épül ki a magyarországi 5G-hálózat - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a sanghaji Hungcsiao Nemzetközi Gazdasági Fórumon. A magyar kormány ezzel egyértelmű üzenetet küldött a (világ)politikai és gazdasági szereplőknek egyaránt: a folyamatos amerikai nyomásgyakorlás dacára bízik a kínai cégben, cégekben, és pusztán annyit vár el cserébe, hogy az érintett vállalatok betartsák a magyar törvényeket. Figyelembe véve, hogy a kínai-magyar gazdasági/politikai kapcsolatok talán soha nem voltak olyan jók, mint napjainkban, a miniszter kijelentése nem különösen meglepő, az együttműködéssel kapcsolatos végső döntés ugyanakkor a Huawei legnagyobb potenciális partnerei, azaz a távközlési cégek kezében van.

A miniszter ezzel szemben az MTI jelentése szerint konkrétan közölte:

A Huawei a brit Vodafone-nal és a Deutsche Telekommal együttműködésben tevékenykedik majd.

Kétségtelen tény, hogy a Huawei egyes magyarországi távközlési cégekkel tradicionálisan régi partneri viszonyt ápol. Ezek közül kiemelendő a Vodafone Magyarország, mely az évtized elején végrehajtott hálózatmodernizációs projekthez a Huawei-t választotta. Az akkor éppen feltörekvő kínai cég számára a Vodafone Magyarország hálózatmodernizációja egyfajta pilot projektnek volt tekinthető, melyet ha sikerre visz, megnyílhat a cég előtt az út a nagyobb EU-s piacok irányába - nem kizárólag a Vodafone csoport tagjain keresztül.

millennium_court_antennak
antennaerdő egy budapesti irodaház tetején (fotó: hwsw)

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az idő végül a Vodafone Magyarország akkori menedzsmentjének döntését igazolta, mára a Huawei a Vodafone csoport egyik legnagyobb beszállítójává vált Európában, a magyar hálózatból pedig fokozatosan eltűnt minden olyan hálózati elem, melyet nem a kínai cég gyártott. Alighanem a Vodafone és a gyártó jó kapcsolata, illetve a magyarországi pilot is kellett ahhoz, hogy a magyar kormány 2013-ban stratégiai partnerségi megállapodást kössön a Huawei-jel, melynek köszönhetően felépülhetett az országban a Huawei legnagyobb európai gyártó- és logisztikai bázisa.

Ezzel együtt jelzés értékű, hogy 5G-s kereskedelmi mobilhálózatot az országban elsőként éppen a Vodafone Magyarország tudott indítani október közepén, a Huawei-jel karöltve. A Budapest belvárosára kiterjedő új generációs hálózat kiépítésére a felek már a nyáron leszerződtek, úgy tudjuk ugyanakkor, hogy országos kiterjedésű 5G-hálózatra vonatkozóan még nincs megállapodás a felek közt.

A NÉMET SZÁL

Szijjártó a Vodafone mellett említette a Deutsche Telekomot is, melynek magyarországi leányvállalata, a Magyar Telekom szintén régóta dolgozik együtt a Huawei-jel, igaz, más területeken. A Telekom hazai mobilhálózata ugyanis tradicionálisan svéd territórium, már ami a beszállítói hátteret illeti: a szolgáltató hálózata az Ericsson berendezéseiből épül fel, noha 5G-s teszteket a Huawei-jel (Zalaegerszegen) és a Nokiával (Budapesten) is végzett, illetve végez a szolgáltató.

A Magyar Telekom a miniszter szavaira reagálva lapunk számára küldött nyilatkozatában közölte:

A Magyar Telekom jelenleg több szállítóval is teszteli az 5G technológiát, köztük a Huawei Magyarországgal is. Azonban teljes magyarországi 5G hálózata kiépítésére nem kötött szerződést a Huawei-jel.

Úgy tudjuk, a cég, illetve versenytársai - beleértve a már említett Vodafone-t, illetve az éppen most állami résztulajdonba került Telenort - addig nem kíván országos szintű 5G-s beruházások kapcsán beszállítói megállapodást kötni egyetlen potenciális partnerrel sem, amíg nem zajlik le a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) idénre tervezett, de jó eséllyel jövő év elejére csúszó frekvenciaaukciója. Ezen dőlhet el, hogy egy-egy szolgáltató mekkora, 5G-s szolgáltatások nyújtására is használható spektrumszelethez juthat hozzá, nem utolsósorban pedig ezt követően lehet megkezdeni a tárgyalásokat az esetleges hálózatmegosztási megállapodásokról.

Ilyen megállapodásra márpedig szakemberek egyöntetű véleménye szinte bizonyosan számítani lehet majd az aukciót követően, ha más nem, a 700 MHz-es, úgynevezett második digitális hozadéksávot érintően, ahol a spektrumkapacitás olyan kicsi, hogy a három párhuzamos infrastruktúra kiépítése és fenntartása gazdaságilag nem indokolható. 

A MÁSODIK KÍNAI

Bár a miniszter nem említette név szerint a szolgáltatót, érdekes lehet a Telenor Magyarország helyzete ebben a sakkjátszmában, részben annak köszönhetően, hogy az állam éppen most szerzett kisebbségi, 25%-os tulajdonrészt a szolgáltatóban. A Telenor 2010 óta szintén kínai beszállítóval dolgozik, mely - tulajdonosi szinten legalábbis - a Huawei-nél is szorosabb viszonyt ápol Kínával. A ZTE szintén üzemeltet 5G-s tesztkörnyezetet a Telenornál, a cseh PPF befektetői csoport többségi tulajdonában lévő mobilszolgáltató ugyanakkor egyelőre szintén az NMHH aukciójának kimenetelére (vagy kezdetére) vár az újabb beszállító megállapodások megkötésével.

A fentiekkel együtt sem elképzelhetetlen egy olyan, hibrid hálózati modell hosszú távon, mely egy operátornál több beszállító termékeire támaszkodik (multi-vendor stratégia) - ilyenre már hazánkban is volt példa éppen a Telenornál, mely a ZTE swap előtt az Ericssonnal és a Nokiával (akkor még Nokia Siemens Networks) közösen dolgozott. Európában több olyan szolgáltató is van, mely ezt az üzleti modellt követi, részben a ráutaltság csökkentése, részben költségoptimalizálási okokból, a hibrid hálózatok ugyanakkor műszaki és gazdasági okokból jellemzően nagyobb földrajzi területeken életképesek hosszútávon - bár az 5G megjelenése később még felülírhatja ezt a modellt.

 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról