Szerző: Koi Tamás

2019. szeptember 10. 15:17

Még függőben, kivel építik 5G-s hálózatukat a magyar operátorok

Továbbra sem dőlt el - vagy ha el is dőlt, féltve őrzött titokként kezelik -, hogy a magyarországi mobilszolgáltatók kivel építik fel az új generációs hálózatukat.

Egyelőre nem nyilvános egyik magyarországi mobilszolgáltatónál sem, hogy a cégek melyik beszállítópartnerrel állapodtak meg az új generációs, 5G-s hálózati elemek vásárlásáról és integrálásáról. A napokban Budapesten zajló ITU Telecom World konferencián a legtöbb iparági szereplő képviselteti magát, és míg a nagy infrastruktúra-beszállítók előszeretettel méregetik össze, hogy nemzetközi szinten hány partnermegállapodást kötöttek különböző szolgáltatókkal, addig a magyar piacra vonatkozóan semmilyen konkrét megállapodásról nem beszélnek az érdekeltek.

Násztáncot járnak

Bár az ITU konferencián a Telekom és az Ericsson, valamint a Vodafone és a Huawei lényegében közösen igyekszik demózni az 5G-ben rejlő, különböző iparágak számára és az egyszeri mobilhasználók által egyaránt hasznosítható előnyöket, a felek meglehetősen szűkszavúan nyilatkoznak a további partnerségi viszonyról. Az Ericsson és a Telekom standján tegnap tartott beszélgetésen Tremmel János, a Magyar Telekom hálózattechnológiai igazgatója a HWSW kérdésére elmondta, egyelőre csak egy 5G-s teszthálózat építésére vonatkozóan született publikus megállapodás a cég régi partnere, az Ericsson és a Telekom közt, a továbbiakról részben az anyacég bevonásával, vagy közreműködésével döntenek az operátornál.

5g_radio_ericsson

5G-s antennák az Ericsson standján az ITU World-ön

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Tremmel a beszélgetésen elmondta, a Magyar Telekomnál alapvetően a Deutsche Telekomnál évek óta alkalmazott kiválasztási stratégiát alkalmazzák, vagyis az anyacég - a leányvállalat bevonásával - kiválaszt két piaci szereplőt, majd helyi szinten ezt a két céget versenyeztetik meg. Az egyik potenciális partner a kettő közül minden bizonnyal az Ericsson lehet, már csak azért is, mivel a svéd gyártó infrastruktúra-elemeire épül a Telekom jelenlegi mobilhálózatának jelentős része, az elmúlt években telepített berendezéseknél pedig nincs szükség költséges bővítésre, mivel a gyártó szerint az újabb alapsávi rendszerek elegendő teljesítménnyel rendelkeznek ahhoz, hogy az 5G-vel járó jelfeldolgozási terhelés-növekedést elbírják. Iparági bennfentes információk szerint a Deutsche Telekom által kijelölt másik gyártó a Nokia lehetett, a finn cég által kiépített 5G-s teszthálózattal szerzett tapasztalatok kiértékelését követően azonban a svédeknek kedvező döntés várható a Telekomnál.

Maradnak a kínaiak is

Eközben - ahogy lapunk arról korábban beszámolt - a Vodafone Magyarország már hosszú hetek óta bővíti Budapest központjában található állomásainak egy részét 5G-s szektorsugárzókkal, melyeket a cég régi partnere, a Huawei szállít. A Vodafone-nak az első 5G-s állomások bekapcsolásával ráadásul nem is kell megvárnia a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) idén ősszel tervezett frekvenciaauckiójának eredményhirdetését, hiszen a cég jelenleg is rendelkezik 5G-s szolgáltatások nyújtására alkalmas spektrummal (a 3,5 GHz-es úttorő 5G-sávban). 

Szintén régi partnerével teszteli az 5G-s átvitelt a Telenor, mely 2010-ben cserélte le az Ericsson és a Nokia jogelődje, a Nokia Siemens Networks által szállított teljes mobilhálózati eszközparkját a kínai ZTE berendezéseire. A szolgáltató vállalati kommunikációs igazgatóságától az 5G-s hálózati komponensek szállítására vonatkozó partneri megállapodások kapcsán annyit sikerült megtudnunk, hogy a cég korábbi beszállítói szerződései egyelőre továbbra is változatlan formában élnek.

Bár a kiválasztási procedúra során az anyacégek döntései lehetnek elsősorban meghatározók, jó hír a kínai beszállítók számára, hogy az Egyesült Államok és egyes szövetségesei által képviselt tiltó hozzáállással szemben a magyar kormány semmilyen formában nem kívánja diszkriminálni a két nagy kínai beszállítót, a Huawei-t és a ZTE-t

A három említett, kiterjedt infrastruktúrával rendelkező hazai mobilszolgáltatónál jelenleg lélegzetvisszafojtva várják a hatóság frekvenciaaukciójának eredeti tervek szerint pár héten belül induló licitálási szakaszát. A hosszútávú partnerségi megállapodások megkötésére vélhetően csak a spektrumlicencek és a használati engedélyek megszerzését követően kerülhet sor - olvasható ki a mobilcégek és partnereik kommunikációjából. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról