:

Szerző: Asztalos Olivér

2019. október 30. 11:40

Realtek: 2,5 gigabitet mindenkinek

Hálózati kártya formájában is megjelent a Realtek 2.5 GbE támogatású Ethernet vezérlőchipje. 

A nagyjából egy éve bejelentett kontrollerre egy japán cég épített hálózati kártyát, mely példát várhatóan több más gyártó is záros határidőn belül követni fog. Az RTL8125 típusjelzésű chip borítékolhatóan a PC-s alaplapokon is széles körben meg fog jeleni, a tajvani chiptervező költséghatékony termékeit ugyanis előszeretettel alkalmazzák a gyártók. Bár a 2.5GBASE-T szabvány támogató chipek száma lassan, de biztosan gyarapodik, a másodpercenkénti 2,5 gigabites tempó kikanázásához szükséges routerből egyelőre erősen korlátozott a kínálat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Realtek RTL8125 chipje egy egyszerű PCIe 2.0 x1 kártyán köszönt be, amit nagyjából 33 amerikai dollárnak megfelelő japán jenért kínálnak. A kártya természetesen támogatja a 2.5 GbE tempóhoz szükséges IEEE 802.3bz szabványt. Utóbbi lényege, hogy a már meglévő Cat 5e és Cat 6 UTP kábelekkel, illetve RJ45 csatlakozókkal és aljzatokkal is használható, a másodpercenkénti 2,5 gigabites átviteli sebességhez pedig elég az olcsóbb, széles körben elterjedt vezetéktípus.

rtl_gbe25

A 2000-es évek közepén bemutatott, legalább Cat 6a kábelt igénylő 10 gigabites 10GBASE-T-vel nem kompatibilis a szabány. A 10GBASE-T mindmáig nem terjedt el igazán széles körben, melynek egyik oka, hogy az nem támogatja a vállalatoknál előszeretettel alkalmazott PoE-t (Power over Ethernet), azaz a különféle csatlakoztatott eszközök UTP kábelen keresztüli, akár 25,5 wattos teljesítményű tápellátását. A 2.5GBASE-T (és az 5GBASE-T) esetében ez megoldott, ráadásul a PoE mellett az említett, nagyobb teljesítményre képes PoE+ is támogatott, ami a 10GBASE-T-hez viszonyítva vonzóbbá teheti az implementációt.

A Realteket követve várhatóan a többi gyártó is hamarosan előáll saját 2.5GBASE-T támogatású termékével. Az Intel nem titkoltan készül i225 típusjelzésű chipjével, amely a jövő év első felében kerülhet fel a PC-s alaplapokra (is). Az implementáció egyszerű, hisz a kontrollerekhez elegendő mindössze egyetlen PCI Express 2.0 sáv, amely az elmúlt bő 10 évben megjelent szinte összes rendszerben rendelkezésre áll.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.