Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 15. 11:43

Itt vannak az első 2,5 és 5 gigabites Ethernet vezérlők

Két chippel indítja útnak a két gyorsabb Ethernet szabványt az Aquantia. A vezérlőkre épülő termékek jövőre kerülhetnek piacra.

Megérkeztek az első, az ősszel véglegesített két gyorsabb Ethernet szabványt támogató vezérlőchipek. A két terméket a konzumer körökben nem túl ismert, de a szabvány létrehozásában is aktív Aquantia készítette, melyek között a maximálisan elérhető átviteli sebesség jelenti az elsődleges különbséget. A chipek jövőre kerülnek piacra, azok pedig alaplapokon, notebookokban, vagy akár routerekben is helyet kaphatnak majd, elsősorban a felsőkategóriás termékeket célozva.

A mindössze 11x7 milliméteres chipek az AQtion termékcsalád részeként érkeztek, azok pedig egyetlen csatornát, illetve portot támogatnak. Az két modell között a 10 gigabites mód támogatása jelenti a különbséget, ugyanis az AQC107 típusjelzésű ezt is támogatja a 802.3an szabványnak megfelelően. Emellett 100M, 1G, 2.5G, és 5G módokban működhet a vezérlő, ezeket az AQC107 és az AQC108 egyaránt támogatja, a szabványnak megfelelően pedig 100 méteres távolság alatt Cat 5e kábellel is elérhető bármelyik üzemmód. A maximális átviteli sebesség kiaknázásához négy PCIe 3.0 sávra kell ültetni a chipet, melynek csatolófelülete egészen egy PCIe 2.0 sávig skálázható vissza az elérhető tempó csorbításának fejében.

Az Aquantia konkrét, teljesítményt firtató mérési eredményeket is közölt. A vállalat szerint az AQ107 esetében 9,5 Gbps volt a mért maximális átviteli sebesség, amely mellett 12-20 százalékos CPU terhelést regisztráltak a mérnökök. 5G módban 4,6 Gbps volt a csúcsérték 6-14 százalékos CPU terhelés, illetve 3 wattos fogyasztás mellett, amely utóbbi meglehetősen magas érték. Emellett az Aquantia megjegyezte, hogy 1G módban alacsonyabb késleltetést biztosítanak a chipek mint a sztenderd 1G-s vezérlők, hála az AQC107 és AQC108 nagyobb teljesítményének.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A két chip természetesen támogatja a sztenderdnek számító Wake-on-LAN és Energy Efficient Ethernet szabványokat, néhány, a CPU tehermentesítésére hivatott mód mellett (LSO, LRO, header checksum), illetve a QoS is támogatott. A chipek Windows 7-10, Linux, illetve macOS támogatást kapnak, Windowshoz pedig az igények függvényében kiegészítő alkalmazás is készülhet, mellyel például a játékosokat célozná az Aquantia. A chipekkel elsősorban felsőkategóriás termékekben találkozhatunk majd, az AQtion chipekkel például a Rivet Killer sorozatának állítana konkurenciát a cég, amely szerint a gyorsabb Ethernet még egy darabig rétegigény lesz.

Ennek egyik oka, hogy az új szabványokat támogató különféle aktív eszközöknek is meg kell jelenniük, el kell terjedniük, hisz ezek hiányában legfeljebb két eszköz között lehet kiaknázni a nagyobb átviteli tempót.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról