Szerző: Koi Tamás

2019. október 16. 13:02

A szankciók ellenére él és virul a Huawei

Távolról sem jelenthető ki, hogy komolyabban földhöz vágta volna a kínai Huawei Technologiest az amerikai kereskedelmi embargó: A cég az idén eddig eltelt három negyedévben jelentős mértékben növelte eladásait, ezzel párhuzamosan árbevételét.

Bár okoz némi nehézséget, láthatóan nem küldte padlóra a kínai Huawei Technologies-t a májustól élő amerikai kereskedelmi embargó. A cég tegnap közzétett pénzügyi jelentése szerint az idei év első három negyedévében mind az árbevétel, mind az eladott okostelefonok darabszáma jelentősen nőtt éves összehasonlításban. A vállalat emellett világszerte már 60-nál is több operátorral kötött 5G-s mobilhálózati elemekre vonatkozó beszállítói szerződést.

A gyártó által közzétett pénzügyi adatok szerint 2019 első kilenc hónapjában a Huawei árbevétele csaknem elérte a 611 milliárd kínai jüant (átszámítva körülbelül 86 milliárd dollárt), ami éves összehasonlításban 24,4%-os bevételnövekedésnek felel meg. A vállalat az év eddigi három lezárt negyedévében mintegy 185 millió okostelefont szállított le, több mint 26%-kal meghaladva a tavalyi időszakot. A Huawei nem közölte, hogy a harmadik negyedévben - amikor az amerikai kereskedelmi embargó igazán elkezdte éreztetni a hatását - hány készüléket adott el.

huawei_store

Az említett embargó kapcsán a sajtó több ízben is temette a Huawei okostelefon-gyártó üzletágát, tekintve, hogy a hatályban lévő exporttilalom miatt egyebek mellett a Google-től sem kaphatja meg azokat a licenceket a gyártó, melyek ahhoz szükségesek, hogy a Google szolgáltatásai és alapvető alkalmazásai zökkenőmentesen működjenek (egyáltalán, működjenek) a Huawei androidos készülékein. A kínai gyártó így a jelenlegi csúcsmodellnek számító Mate 30 széria piaci premierjét kénytelen volt korlátozni, emellett a februárban bemutatott, hajlítható kijelzős Mate X sem jelent még meg a boltokban. Érdemes ugyanakkor kiemelni, hogy a Huawei okostelefon-üzletága többségében belpiacra termel, az eladott készülékek megközelítőleg 60%-a kínai vásárló kezében köt ki, a kereskedelemnek erre a szegmensére pedig semmilyen hatással nincs az embargó.

A cég mobilhálózati berendezéseket gyártó üzletágának pénzügyi teljesítményéről külön nem ejtett szót a gyártó, ugyanakkor közölte, hogy mostanra több mint 60 operátorral kötött beszállítói szerződést kereskedelmi 5G-hálózatok kiépítésére. A cég eddig mintegy 400 ezer, 5G-képes aktív antennát (Active Antenna Unit) szállított le mobilhálózati partnereinek - köztük a Vodafone Magyarországnak, mely éppen a Huawei berendezéseire építve indította el a héten 5G-s szolgáltatását.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról