Szerző: Koi Tamás

2019. szeptember 25. 11:05

Egymilliárd dollárral kárpótolják a Huawei-függőket

Jelentős támogatást kapnak az amerikai kormánytól azok a kisebb, jellemzően regionális távközlési cégek, melyek jelenleg a Huawei vagy a ZTE berendezéseit használják kiterjedten a hálózatukban.

Jelentős összegű támogatás odaítélésre vonatkozó kétpárti törvényjavaslatot terjeszt elő a héten az Egyesült Államok képviselőházának egyik házbizottsága. Az előterjesztés alapján összesen egymilliárd dollárt osztanának szét azok közt a távközlési cégek - elsősorban kis, helyi mobilszolgáltatók - között, akik jelenleg valamelyik kínai beszállító, a Huawei vagy a ZTE mobilhálózati berendezéseit használják.

Az energetikai és kereskedelmi házbizottság republikánus és demokrata képviselői által előterjesztett törvényjavaslat a képviselők közös nyilatkozata szerint azzal a céllal jött létre, hogy "ellenséges tevékenységtől" védje a nemzet kommunikációs hálózatait azáltal, hogy a kisebb, vidéki szolgáltatókat abban támogatja, hogy a potenciálisan veszélyt jelentő eszközöket biztonságosabb berendezésekre cseréljék hálózataikban. A döntés több tucat amerikai távközlési céget érinthet, akik sajtóértesülések szerint máris előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a kínai beszállítók legnagyobb riválisaival, a svéd Ericssonnal és a finn Nokiával.

america_rural

A kormányzati támogatás nélkül a kisebb amerikai távközlési cégeket Donald Trump amerikai elnök idén májusi elnöki rendelete rendkívül nehéz helyzetbe hozta volna: Az elnök által tavasszal aláírt rendelet felhatalmazást ad a kormányzatnak arra, hogy megtiltsa amerikai cégeknek, hogy a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégektől bármilyen berendezést vásároljanak, illetve a meglévő eszközöket hosszabb távon használják. Ennek pontos törvényi kereteit a kereskedelmi minisztérium és más, kormányzati szervek együttesen dolgozza ki legkésőbb októberben.

A kisebb iparági szereplőket (100 ezer, vagy annál kevesebb előfizetővel rendelkező) tömörítő Rural Wireless Association korábbi közleménye szerint a tagok negyede használ hálózatában ZTE és Huawei berendezéseket, ezek cseréje összességében 800 millió és 1 milliárd dollár közötti összeget emészthet fel.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról