:

Szerző: Hlács Ferenc

2019. július 23. 14:00

Egymilliárd dolláros együttműködést köt a Microsoft és az OpenAI

Célkeresztben az új AI technológiák és akár az általános mesterséges intelligencia - Azure alapokon.

Exkluzív együttműködésre lép a Microsoft és az OpenAI - amit a redmondi óriás tekintélyes, egymilliárd dolláros befektetéssel pecsétel meg. A partnerség keretében a páros egy AI platfrom létrehozását tűzte ki célul, amelyre az OpenAI új AI technológiákat épít majd, illetve olyan ambiciózus projektek, mint az általános mesterséges intelligencia fejlesztését is segíti. Persze a Microsoft is profitál az együttműködésből, amellyel az Azure funkciópalettáját bővíti majd.

A "több éves" együttműködés a vállalat közleménye szerint három fő területet takar. Elsőként, a két fél együtt dogozik majd az új Azure AI szuperszámítógépes megoldásokon, beleértve a Microsoft szuperszámítógépes technológiáira építő hardveres eszközöket is. A partnerség második pillére, hogy az OpenAI Azure-ra portolja szolgáltatásait, amelyen új AI technológiákat hoz létre, és az említett általános AI (Artificial General Intelligence - AGI) fejlesztésén is dolgozik - illetve a fentiek mellett a megállapodás értelmében a Microsoft lesz az OpenAI preferált partnere az új AI technológiák piacra vitelében.

msopenai

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Microsoft siet hangsúlyozni, hogy új partnerével csakis biztonságos, etikus keretek között végzik majd a fejlesztéseket, ami egy AGI esetében különösen fontos - noha az AI "Szent Gráljaként" is emlegetett általános mesterséges intelligencia megjelenésére még jó eséllyel egy ideig várni kell. Az AGI, a jelenleg alkalmazott AI megoldásokkal szemben nem csak egy-egy célra lesz bevethető, hanem az emberhez hasonlóan szinte bármilyen feladatot képes lesz megtanulni, emberi szinten - vagy épp sokkal jobban.

Az OpenAI társalapítója és műszaki igazgatója Greg Brockman a TechCrunch-nak nyilatkozva elárulta, egy készpénzes befektetésről van szó, amely az OpenAI LP-t célozza - utóbbi nonprofit OpenAI for-profit leányvállalata. Ez némileg árnyalja az üzletet, illetve arra is választ adhat, hogyan köthet a cég exkluzív megállapodást az alapítása óta a nyílt kollaborációt ösztönző szervezettel. Az OpenAI egyébként 2015-ben indult, alapítói és kezdeti befektetői között pedig mások mellett Elon Musk és Peter Thiel is ott van.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.