Szerző: Hlács Ferenc

2019. március 22. 10:55

Jelszavak millióit tárolta titkosítás nélkül a Facebook

A belső használatra szánt adatbázisban egyszerű szövegként tárolt jelszavak között a cég dolgozóinak tízezrei kereshettek szabadon.

A Facebooknak eddig sem volt a legjobb a renoméja a felhasználói adatkezelés kapcsán, most azonban ha lehet még tovább romlik a cég hírneve: mint arról a KrebsOnSecurity blogon Brian Krebs biztonsági szakértő beszámolt, a közösségi óriás több százmillió felhasználójának jelszavait tárolta egyszerű szövegként, főként a Facebook Lite használói esetében, de a hagyományos Facebook app, illetve az Instagram felhasználói is érintettek az ügyben. A titkosítatlan adatbázis ráadásul több ezer Facebook alkalmazott számára volt elérhető és kereshető. A vállalat az ügyben már belső vizsgálatot indított, ugyanakkor saját bevallása szerint legalábbis nem talált arra utaló jelet, hogy az alkalmazottak visszaéltek volna hozzáférésükkel az érzékeny adatokhoz.

A eset kapcsán a biztonsági kutatónak a Facebook egyik neve elhallgatását kérő senior alkalmazottja szólalt meg. A forrás szerint az adatokat a cég alkalmazottai által készített appok használták - noha nem világos hogy csak belső használatra szánt szoftverekről van-e szó - és a cég saját szerverein tárolták.

fbilllll

Az eddigi adatok alapján egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan hány felhasználó érintett az ügyben, a Facebook nyomozása jelenleg is zajlik, ugyanakkor valahol 200 és 600 millió közé tehető azon profilok száma, amelyek jelszavait egyszerű szövegként tárolták. Az adatokhoz a vállalat több mint 20 ezer alkalmazottja férhetett hozzá, a titkosítatlan adatbázisok pedig egészen 2012-ig nyúlnak vissza. Krebs forrása szerint továbbá egyes naplófájlok alapján mintegy kétezer mérnök és fejlesztő összesen közel kilencmillió belső lekérdezést indított az elmúlt években, amelyek titkosítatlan felhasználói jelszavakat tartalmaztak.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A fenti számokat a közösségi óriás hivatalosan még nem erősítette meg, ahogy a cég KrebsOnSecuritynek nyilatkozó szoftvermérnöke, Scott Renfro fogalmaz, "a vállalat még nem kész rá, hogy pontos számokról beszéljen". Magát a súlyos adatkezelési fiaskót ugyanakkor a cég is elismeri, noha jelszócserére várhatóan a felhasználóknak nem lesz szükségük. A Facebook a nyomozás során eddig nem talált arra utaló jelet, hogy az egyszerűen hozzáférhető, érzékeny adatokkal bárki visszaélt volna, illetve a vállalat szerint az adatok tárolása "nem jelentett valós biztonsági kockázatot". Amennyiben azonban mégis talál visszaélést, a vállalat új jelszavakat oszt majd ki a felhasználóknak - persze jelszócserére most is bárkinek lehetősége van.

Renfro szerint a problémára idén januárban figyeltek fel először, mikor a biztonsági mérnökei új kódokat ellenőriztek, abban pedig "véletlenül" egyszerű szövegként naplózott jelszavakat találtak. A vállalat ezután indított szélesebb körű nyomozást a probléma pontos kiterjedtségének meghatározására. A Facebook az eset miatt több téren infrastruktúra-átalakítást is tervez, a hasonló problémák megelőzésére. A cég továbbá "tervezi" értesíteni a felhasználókat, akik jelszavait titkosítatlanul kezelte, a blognak adott nyilatkozata szerint ez több százmillió Facebook Lite és több tízmillió Facebook felhasználót, valamint több tízezer Instagram profil tulajdonosát jelenti.

A közelmúltban alaposan rájárt a rúd a közösségi oldalra, a helyzeten pedig a vállalat százmilliókat érintő hanyag adatkezelése sem javít. Főleg miután néhány héttel ezelőtt már a német versenyhatóság is elkezdte szorongatni a céget, a felhasználók túlzott, engedély nélküli követése, illetve a cég különböző szolgáltatásaiban begyűjtött személyes adatok kombinálása miatt.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.