HWSW

Elrajtolt a Mozilla titkosított fájlküldő szolgáltatása

A Firefox Senddel akár 2,5 gigabájtos fájlok is küldhetők, végpontok közötti titkosítás mellett.

Élesítette titkosított fájlküldő szolgáltatását a Mozilla: a Firefox Send névre keresztelt megoldás ingyenesen igénybe vehető, [1]akár egészen nagy méretű, 2,5 gigabájtos fájlok továbbítására is. A termékkel nem most találkozhatunk először, azt a Firefox Test Pilot keretei között a Mozilla már 2017 nyarán bemutatta, [2] noha akkor még tesztverzióban, kísérleti szolgáltatásként.

Most azonban a Firefox Send [3] már stabil kiadásban, bárki számára elérhető. Egy ingyenes titkosított, és kifejezetten minimalista fájlküldő szolgáltatásról van szó, amelynél a fejlesztők igyekeztek a lehető legegyszerűbb használatot szem előtt tartani. A szolgáltatás oldalára navigálva elég a kijelölt területre húzni a megosztani kívánt tartalmakat, amelyekhez aztán a Send egy letöltési linket generál, ez utóbbit oszthatjuk meg tetszőleges módon a fájlok címzettjével. A Send felületén a nagyobb biztonság érdekében beállítható, hogy az adott hivatkozás hány nap, vagy hány letöltés után törlődjön - de akár jelszóval is védhetjük a megosztott tartalmakat.

 

A Send alapértelmezetten 1 gigabájtnál húzza meg a küldhető fájlok méretének felső határát, ugyanakkor egy ingyenesen regisztrálható Firefox fiókkal bejelentkezve ez egészen 2,5 gigabájtig tornázható fel. A folyamat a fogadó oldalán sem bonyolultabb, neki elég a kapott linkre kattintani, illetve ha a küldő beállított jelszót, akkor azt megadni, és már töltheti is le a fájlt. A fogadó félnek egyáltalán nincs szüksége Firefox fiókra, hogy hozzáférjen a kapott tartalmakhoz.

xA szolgáltatás a fájlküldés során végpontok közötti titkosítással dolgozik, az információkhoz, mint a felhasználók által megadott jelszavak, maga a Mozilla sem fér hozzá. A szervezet ezért akár érzékeny tartalmak megosztására is alkalmasnak tartja a fájlküldőt, főként miután a beállított időtartamot vagy letöltésszámot követően automatikusan törölhetők a megosztott fájlok és a hozzájuk tartozó hivatkozás. Noha azzal a Mozilla is tisztában van, hogy hasonló funkciókat egy sor felhőszolgáltatás kínál, legyen szó akár a Dropboxról vagy Google Drive-ról, saját megoldásával egy titkosított, illetve nem utolsó sorban gyorsan igénybe vehető alternatívát biztosítana, amely még bejelentkezést sem feltétlenül igényel.

A Send a Firefox Test Pilot egyik utolsó gyümölcse, a kísérleti projekteket tömörítő kezdeményezést ugyanis a Mozilla idén januárban megszüntette - [4] a fájlküldő kiszervezése önálló szolgáltatássá viszont illeszkedik a tesztprogram bezárásakor felvázolt jövőképbe, amely szerint a csapat a jövőben a különböző kísérleti Firefox-funkciók helyett a különálló megoldásokra fókuszál majd. A Firefox Send már mindenki számára ingyenesen elérhető, a szervezet továbbá azt ígéri, még a héten elindítja a szolgáltatáshoz tartozó androidos alkalmazás bétáját is.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://blog.mozilla.org/blog/2019/03/12/introducing-firefox-send-providing-free-file-transfers-while-keeping-your-personal-information-private/
[2] https://www.hwsw.hu/hirek/57620/mozilla-firefox-send-fajlkuldes-test-pilot.html
[3] https://send.firefox.com/
[4] https://www.hwsw.hu/hirek/59870/firefox-test-pilot-kiserlet-mozilla.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/60103/firefox-send-mozilla-fajlkuldo.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2019. március 13. 10:28
Rovat: web