Szerző: Koi Tamás

2024. május 8. 12:58

Benyomul az európai mobilhálózatok szívébe az AWS

Történelmi jelentőségű döntés született a spanyol Telefonicanál azzal, hogy a cég Európában elsőként a legszenzitívebb ügyféladatokat és az alapvető kommunikációs csatornákat kezelő maghálózatának egy részét az Amazon publikus felhőjébe szervezte ki.

A távközlési multik az elmúlt években éppúgy felfedezték magunkak a felhőalapú megoldásokat, mint megannyi más iparág prominens szereplői, ám a mobilhálózatok legszenzitívebb komponensét, a maghálózatot, illetve a mögötte álló infrastruktúrát eddig még egyik cég sem engedte ki a kezéből, illetve bízta rá publikus felhőszolgáltatásra.

Ez változhat most meg Európában a spanyol Telefonica és az Amazon Web Services (AWS) történelmi jelentőségűnek titulált megállapodásával, melynek részeként az O2 márkanév alatt szolgáltató német leányvállalat egymillió 5G-s előfizetőjét áthelyezi egy az AWS-en keresztül üzemeltett külső maghálózatba.

aws_people

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A publikus felhőszolgáltatások ilyen célra történő felhasználására eddig egyetlen alkalommal volt csupán példa, az amerikai Dish Networks mobilhálózatának 2021-es indulásakor. Ott a szolgáltató szintén az Amazon publikus felhőjében építette fel a maghálózatot, ugyanakkor egy a nagy szolgáltatókhoz képest jóval kevésbé összetett infrastruktúrával rendelkező, éppen induló operátor esetében ez egyszerűbb feladatnak bizonyult.

Az O2-nek Németországban jelenleg nagyjából 45 millió ügyfele van, Mallik Rao, a cég műszaki vezérigazgató-helyettese a Reutersnek adott nyilatkozatában közölte, ha az együttműködés beváltja a hozzá fűzött reményeket, 2025-26 -ban a teljes ügyfélbázis további 30-40% -át érintően migrálhatja a felhőbe a maghálózati kapacitást a szolgáltató.

A nagy globális felhőszolgáltatók, így az Amazon mellett a Microsoft és a Google számára a távközlési iparággal történő hasonló együttműködések óriási bevételnövekedést rejthetnek magukban. Egyes piaci előrejelzések szerint míg a globális telkópiaci szereplők 2021-ben 19,7 milliárd dollárt költöttek el a felhőszolgáltatóknál, addig ez az összeg 2030-ra elérheti a 109 milliárd dollárt.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

7

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.