Szerző: Hlács Ferenc

2019. január 16. 13:30

Búcsúzik a Firefox Test Pilot

Erőforráshiány miatt napokon belül bezárja tesztprogramját a Mozilla. A szervezet a jövőben az önálló szolgáltatások fejlesztésére fókuszál.

Napokon belül bezárja Firefox Test Pilot programját a Mozilla, a tesztelés alatti funkciók kipróbálását lehetővé tevő megoldás a szervezet blogposztja szerint január 22-én búcsúzik. A program közel négy évvel ezelőtt alakult, azzal a céllal, hogy az új Firefox funkciókat a fejlesztők gyorsan tesztelhessék valós felhasználókkal, akiktől aztán hamar visszajelzéseket is gyűjthettek a felbukkanó bugok vagy egyéb észrevételek kapcsán, mielőtt a fő kiadásba is beépítették volna a megoldásokat.

A Test Pilotból egy sor, ma már széles körben használt funkció került ki, mint a Screenshots, azaz a képernyőkép-készítés, a Containers, amellyel a böngészés közben begyűjtött sütik különíthetők el a különböző munkamenetek során, a Facebook Container, amely kifejezetten a közösségi oldalt zárja konténerbe, hogy annak szinte mindenen átívelő követését tartsa kordában - vagy épp az Activity Stream, amely a böngészési előzményeket rendezi könnyebben átlátható formába. A programnak köszönhetően továbbá népszerű kiegészítők is születtek a kezdeményezésből, úgy mint a Firefox Color vagy a Snooze Tabs, sőt, önálló mobilos termékek, mint például a Notes jegyzetapp.

ffoxtestpilot

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Igaz a kezdeményezés kifejezetten sikeresnek mondható, épp ez vezetett annak kapcsán nehézségekhez a szervezeten belül. A Screenshots megoldást például három mérnök és egy dizájner hozta létre, másfél évvel később pedig azt már havi húszmillió alkalommal vetették be a felhasználók - a funkció fejlesztése és kezelése a Firefox csapatán belül teljes munkaidős feladattá nőtte ki magát. A sikeres kísérleti projektek így egyre több erőforrást igényeltek, többet, mint amennyit a Mozilla új alkalmazottak felvételével reálisan pótolni tudott - a Test Pilot lényegében fokozatosan a Firefox saját legénységét kannibalizálta.

De más szervezeti változások is nyomtak a latban a Test Pilot bezárásánál, a Mozilla ugyanis nagyobb hangsúlyt akar fordítani a Firefoxon kívüli, önálló szolgáltatásokra. Ilyen például az ugyancsak a tesztprogramban indult Send titkosított fájlküldő, vagy épp a Firefox Monitor adatlopás-ellenőrző szolgáltatás, amely az ismert Have I Been Pwned API-jára támaszkodik. Miután a hasonló, fejlesztés alatt álló, illetve csőben lévő szolgáltatások fejlesztése önmagában is komoly erőforrásokat igényel, a Mozilla úgy döntött, nem tud mellette egy hasonló dedikált tesztplatformot fenntartani, így azt tempósan, egy héttel a bejelentést követően be is zárja.

A jelenleg aktív Test Pilot kísérletek ezzel továbbra is használhatók maradnak, a Test Pilot kiegészítőt azonban a cég törli. Az önálló szolgáltatások fejlesztése változatlanul tovább folyik majd.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról