HWSW

Erősebb fókusszal fordul a podcastok felé a Spotify

Elég nagy fantáziát lát a Spotify a podcastokban az eddigi eredményei alapján. A hallgatók szívesen maradnak a szolgáltatásban a podcastok meghallgatása után. Úgyhogy a vállalat még több exkluzív szerződéssel és új funkciókkal készül.

Ettől az évtől kezdve a Spotify még nagyobb figyelmet szeretne fordítani a podcast műfajra - jelentette be Courtney Holt, a Spotify Studios igazgatója a CES-en, melyről a TechCrunch számolt be bővebben [1]. Holt szerint első lépésként a cég biztosította, hogy sok minőségi tartalmat előállító és egyedi podcaster jelenjen meg a platformon, majd olyan eszközöket dolgozott ki, amellyel a felhasználóknak szokásukká válik a hanganyagokat hallgatni a szolgáltatásban. Az igazgató szerint a podcastok "nagyon jól működnek" a streaming megoldásban, azaz eddig is hozták a várt közönséget. A cég tapasztalatai szerint pedig ha egy hallgató egy podcast miatt érkezik a platformra, akkor a műsor meghallgatása után is marad még a szolgáltatásban - akár más podcastok vagy a zenehallgatás miatt. Úgyhogy a vállalat az eredmények alapján úgy döntött, hogy még többet szeretne a műfajba fektetni.

xEllentétben a zenei streaminggel a Spotify másképp szeretné megközelíteni a podcastokat, és az előadókat kifejezetten házon belül foglalkoztatná vagy legalábbis exkluzív szerződéseket kötne, hogy a tartalmak ne jelenhessenek meg a konkurens platformokon. Tavaly kötötte meg például a cég a kizárólagos szerződést Joe Buddennel [2], akinek podcastja a hip-hop és rap kultúrába ad betekintés a hallgatóknak. Ezúttal pedig a CES-en harangozta be a Spotify Studios igazgatója, hogy márciustól "Unbothered" címmel újabb exkluzív műsor indul [3], amelyben neves sportolókat, zenészeket, politikusokat lát majd vendégül Jemele Hill újságíró.

A Spotify a következő időszakban még tovább szeretné majd bővíteni a podcast-katalógusát, az exkluzív szerződéseken kívül a tartalomaggregáló megoldásán keresztül [4] is (amelyből a HWSW Weekly például itt elérhető [5]). Ezzel együtt pedig a cég a podcastok mellé egy ajánlórendszeren dolgozik, hogy a zenei tartalmakhoz hasonlóan feltérképezze a felhasználók ízlését, és újabbnál-újabb tartalmakat ajánljon - például a Joe Budden podcast fogyasztóinak más hip-hop tartalmakat -, hogy a közönség minél több ideig a szolgáltatásban maradjon.

spotify-podcast

Másrészt pedig a cég a podcastok és a közösség növelése mellett a hirdetőknek is még nagyobb teret szeretne adni, hogy reklámokat tehessenek közzé a hanganyagokban. A streaming platform ingyenes változatának hallgatói körében már megszokott rendszerben, a Spotify a podcastokon belül is elméletileg releváns hirdetéseket helyezne el. Brian Benedik hirdetési igazgató szerint a vállalat már 2018 közepe óta teszteli a reklámokat a podcastokban a saját hirdetésértékesítő csapatával, és az igazgató sem véletlenül tartott pont a kontextuális hirdetések értékéről előadást a CES-en. A cég tervei szerint a podcasthirdetéseknél az algoritmus ugyanúgy figyelembe veszi majd a felhasználók szokásait, hangulatát és az aktuális pillanatokat, mint a zenei anyagoknál. A végső cél elérése érdekében azonban a Spotify-nak még be kell fektetnie a saját digitális hirdetési technológiába vagy fel kell vásárolnia valamilyen létező megoldást.

Fokozódik a verseny

A konkurensek közül például a Pandora már előrébb jár a podcasthirdetések területén a tavalyi Adswizz hirdetéstechnológiai cég felvásárlásával [6], amelynek következtében még 2018-ban elindította a személyre szabott hirdetéseket a műsorokban. Sőt a Pandora az ajánlórendszer fejlesztésében is előrébb jár a Spotify-nál, mivel tavaly novemberben a Genome Project részeként már a tartalmi ajánlórendszer elindításáról is beszámolt [7]. Arról nem is szólva, hogy a podcastok hagyományosan az Apple, és újabban pedig a Google számára is [8]elég fontosak. Az IAB és a PwC közös podcast-jelentése szerint [9] a verseny még csak most indul ezen a területen, amit a podcast-hirdetésere fordított összegek dinamikus növekedése is jól mutat.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://techcrunch.com/2019/01/10/spotifys-increased-focus-on-podcasts-in-2019-includes-selling-its-own-ads/
[2] https://newsroom.spotify.com/2018-08-22/the-joe-budden-podcast-lands-exclusive-partnership-with-spotify/
[3] https://www.hollywoodreporter.com/news/jemele-hill-launch-unbothered-podcast-spotify-1174547
[4] https://www.hwsw.hu/hirek/59485/spotify-podcast-hallgatok-streaming.html
[5] https://open.spotify.com/show/1u7mhR5tweH6F3NdiTe2c7?si=C8DdriTRRdKHYduu9Ij62Q
[6] http://press.pandora.com/file/4247784/Index?KeyFile=393677055
[7] http://investor.pandora.com/file/Index?KeyFile=395749528
[8] https://www.hwsw.hu/hirek/58986/google-podcasts-play-store-alkalmazas-hirdetes.html
[9] https://www.iab.com/insights/the-second-annual-podcast-revenue-study-by-iab-and-pwc-an-analysis-of-the-largest-players-in-the-podcasting-industry/
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/59852/spotify-podcast-ajanlorendszer-hirdetesek-katalogus.html
Író: Habók Lilla ()
Dátum: 2019. január 11. 14:00
Rovat: web