Szerző: Hlács Ferenc

2018. december 5. 08:00

Új zenei felülettel és RCS-támogatással frissül az Android Auto

Átláthatóbb, egyszerűbben kezelhető felület érkezik, a Google már ki is adta a frissítést.

Frissítette a Google az Android Autót, amelynek új funkcióival igyekszik egyszerűbb hozzáférést biztosítani a sofőr zenéihez és üzeneteihez, a kényelmesebb és nem utolsó sorban biztonságosabb kezelés végett.

A frissített Android Autóval egy sor zenei és podcast alkalmazás kap átrajzolt felületet, amelyen egyszerre három, nagyméretű albumborító jelenik meg egymás mellett, alattuk az előadó nevével, illetve a lemez címével, így gyorsan felismerhetők és kiválaszthatók a kedvelt zenék. A keresőóriás emellett a hangalapú keresésen is csiszolt, az "OK Google" parancsra egy-egy előadó, vagy akár egy-egy korszak, például a nyolcvanas évek népszerű számai is kereshetők. Ez egyébként hiánypótló funkció az Android Autóban, eddig ugyanis az Assistantnek gyakran meggyűlt a baja nem hétköznapi előadónevekkel, vagy épp az nem volt számára egyértelmű, hogy előadót, albumot vagy konkrét zeneszámot keres a felhasználó. Ezt a most megjelenített találati lista segíthet kiküszöbölni, ahonnan a felhasználó választhatja ki, a keresés melyik eredményére gondolt. A funkciót a Google Play Music, Google Play Books és a Spotify mellett az iHeartRadio és a Pocket Casts is támogatja.

andraut01

Az üzenetküldő alkalmazások esetében a frissített szoftver egy rövid előnézetet dob fel a beérkező üzenetekről, amennyiben az autó álló helyzetben van - ez ugyanakkor igény szerint kikapcsolható, ha nem akarjuk hogy az utasok is lássák a bejövő értesítéseket. A nagyjából az üzenetek első tíz szavát megjelenítő funkció első körben a WhatsApp, Messages, illetve a lassan nyugdíjba vonuló Hangouts alkalmazásokkal lesz használható - a Messages kapcsán egyébként említést érdemel, hogy már az Andorid Auto is támogatja az SMS következő generációjaként emlegetett RCS üzeneteket, így a csoportos beszélgetéseket is.

andraut02

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Google ígérete szerint az új funkciókat több lépcsőben a következő napokban elérhetővé teszi minden felhasználó számára. A vállalat továbbá azt is elmondta, mind az új funkciókat támogató zenei, mind pedig az üzenetküldő appok listája folyamatosan bővül majd a következő hónapok során.

Az Android Auto egyébként időközben már nem a Google egyetlen, az autós infotainment rendszereket célzó kezdeményezése, a telefonok funkcióit az autók kijelzőjére továbbító megoldás mellett a cég teljes értékű Androidot is szállít az autógyártóknak. Ilyen rendszerre vált két éven belül a Renault-Nissan-Mitsubishi trió is, amelyek a Google rendszerét a telefongyártókhoz hasonlóan saját felülettel szabhatják majd testre. A teljes értékű autós Android terjedésével kérdéses, a vállalat hosszú távon is folytatja-e majd mellette az Android Auto fejlesztését.

a címlapról