:

Szerző: Hlács Ferenc

2018. június 19. 15:31

Webes felületet kap a Google Messages

Az RCS üzenetküldőhöz, amely végre asztali számítógépről is elérhető, egy sor kisebb frissítés is érkezik.

Terjeszkedik a Google legfrissebb üzenetküldő megoldása: a Messages már PC-ről is elérhető, webes felületen keresztül, de a vállalat az appot több apróbb frissítéssel is kiegészítette. Hogy a Messageshez több erőforrást tudjon csoportosítani, a Google áprilisban az Allo chatapp fejlesztését is leállította, annak csapatát az új kezdeményezéshez irányította át. Az app azért is magasabb prioritást kap, mint a keresőóriás megannyi csevegőalkalmazás-kezdeményezése, mert az az RCS (Rich Communication Services), az SMS helyére érkező üzenetküldési szabvány elterjesztését célozza.

Utóbbi az immár negyed évszázados SMS-t hivatott hosszú távon leváltani, egy sor plusz funkcióval, amelyeket a chatalkalmazásokból mára javarészt megszokhattuk, legyen szó kép-, videó- vagy hangfájlok küldéséről, netán csoportos csevegésről vagy státuszvisszajelzésről. A szabvány nagy erőssége továbbá, hogy univerzális, használatához nem kell külön regisztráció - akárcsak az SMS-nél. A megoldás mögött mára egyre több iparági szereplő sorakozik fel, a feleket pedig az üzenetküldő platformok szegmensében eddig több bukott próbálkozással is rendelkező Google próbálja összeterelni.

msgs01

A RCS-úttrörő Messages tehát már webes felületről is elérhető, utóbbi felületet a mobilalkalmazás menüjéből kapcsolhatjuk be és innen ingyenesen küldhetünk SMS-szerű üzeneteket bárkinek. A Messages weboldalára navigálva, majd az appban a "Webes üzenetek" pontra bökve leolvasható a számítógép kijelzőjén megjelenő QR-kód, ezután pedig rögtön el is kezdhető a PC-s csevegés. A felületen lehetőség van továbbá elmenteni az adott készüléket, hogy a kódleolvasós műveletet ne kelljen minden munkamenetnél megismételni. A böngészőből elérhető felületen ugyanúgy lehetőség van csevegni, képeket vagy matricákat küldeni, mint mobilon.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az okostelefonos appba eközben a gif-keresés is megérkezett, kulcsszavak alapján keresgélhetünk az aktuális hangulathoz leginkább illő mozgóképek között. Hiánypótló funkcióról van szó, az ugyanis egy ideje már alapvetőnek számít a piacon, régóta ott van többek között a Messenger és a Telegram repertoárjában is. Emellett az app a küldött hivatkozásoknál már azok előnézeti képét is kibontja, így a címzett nem csak a link megnyitása, netán az URL átbogarászása után jöhet rá, hogy pontosan milyen tartalommal is van dolga.

msgs02

Fontos újdonság továbbá, hogy a Messagesbe is megérkezett az Allóból annak idején megismert Smart Reply, azaz a Google gépi tanulással megtámogatott, automatikus válaszjavaslatai. A funkció a kontextusnak megfelelő rövid válaszokat dob fel a chatablakban, így a gyors visszajelzéshez nem kell feltétlenül a billentyűzettel bajlódni. A megoldás persze nem meglepő módon egyelőre csak angol nyelven érhető el, a Google azonban több lépcsőben más nyelvek támogatását is ígéri.

Végül de nem utolsó sorban szintén hasznos újítás, hogy az app már felismeri a kétfaktoros autentikációhoz kapcsolódó beérkező üzeneteket, amelyekből képes a beléptető kódot elkülöníteni. Ez utóbbi aztán az értesítés megjelenésekor egy gombnyomással kimásolható. Az új funkciókért érdemes frissíteni a Messages appot, a webes felület pedig már most elérhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.