Szerző: Hlács Ferenc

2018. június 29. 14:30

Mégsem érkeznek meg idén a lapfülek a Windows appokra

A Sets néven ismert funkciót még csiszolja a cég, egyelőre az Insider Preview-ból is kiveszi.

Mégsem érkezik meg a tavaly bemutatkozott Sets ablakfül-funkció a Windows 10-be, legalábbis idén. Ahogy a The Verge a Microsofthoz közeli forrásoktól megtudta, a vállalat úgy döntött, még teszteli és csiszolja egy ideig a megoldást, mielőtt élesben elérhetővé teszi. Ezzel párhuzamosan a cég a Sets funkciót az Insider Preview buildből is eltávolítja, a tesztelőknek szánt legfrissebb, 17704-es kiadás már nem tartalmazza azt.

A Sets a böngészőkből megismert lapfüles kialakítást volt hivatott a rendszer más felületeire is átvinni, amely segítségével az alkalmazás elhagyása nélkül, a fejlécen található egyes tabokkal lehet váltogatni az adott feladathoz szükséges különféle alkalmazások között, így téve hatékonyabbá a munkát. A Setsszel így egy ablakon belül a különböző munkamenetekhez tartozó alkalmazások csoportokba gyűjthetők, így áttekinthetőbb lehet a munkafelület. Ahogy arról már korábban megemlékeztünk, a Sets első ránézésre egyszerű fejlesztésnek tűnhet, a támogatáshoz szükséges, elsősorban a grafikus felületet érintő változtatások azonban nem triviálisak, ezért a kvázi publikus tesztelési fázis alatt csak bizonyos alkalmazásokra korlátozódott a funkció, mint az Edge vagy a Word.

sts

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A Microsoft most az eddigi tesztidőszak alatt begyűjtött visszajelzéseket elemzi, majd azok alapján csiszolja tovább a Sets megjelenését és használhatóságát. A vállalat egyelőre semmilyen konkrétumot nem árult el a funkció későbbi élesedésével kapcsolatban, így egyelőre nem tudni, mikor számíthatnak annak érkezésére a felhasználók.

A vállalat már a tavalyi bejelentéskor is nagyon óvatosan fogalmazott a Sets elérhetősége kapcsán, semmilyen ígéretet vagy utalást nem tett annak megjelenésével kapcsolatban a Windows 10 stabil verziójában. Úgy tűnik ez akkor bölcs döntés volt a cég részéről, nem becsülte alá a Sets implementációja által jelentett műszaki kihívásokat. Pontos határidőről tehát egyelőre nem tudni, ugyanakkor az sejthető, hogy a vállalat több lépcsőben teszi majd elérhetővé a funkciót, először csak néhány alkalmazásban, feltehetően a Worddel és az Edge böngészővel kezdve.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról