Szerző: Asztalos Olivér

2017. december 1. 10:55

A böngészőkön kívül is kipróbálja a tabokat a Windows 10

Az egyelőre Sets néven futó funkciót hamarosan tesztelhetik az Insider Program egyes résztvevői, optimális esetben pedig végül piacra is kerülhet a fejlesztés.

A tabok kiterjesztésével kísérletezik a Microsoft, amely sikeres próbák esetén a Windows 10 valamely jövőbeni frissítésével akár a teljes penetrációban bevezetheti az elsősorban böngészőkből ismert lapokat. A fejlesztés lényegében egyezik az utóbbi programoknál megismert lehetőséggel, amely segítségével az alkalmazás elhagyása nélkül, a fejlécen található egyes tabokkal lehet váltogatni az adott feladathoz szükséges különféle alkalmazások között, így könnyítve, gyorsítva a munkát. A funkciót első körben az Insider Program kiválasztott tagjai kapják meg, amennyiben pedig a tesztelés sikerrel zárul majd, úgy vélhetően később fokozatosan bővíti a próbában résztvevő felhasználók táborát a Microsoft.

Az egyelőre a fejlesztési folyamat elején álló, egyszerűen csak Sets névre keresztelt lehetőség először csak UWP-s alkalmazásokban lesz elérhető, az Ars Technika szerkesztője által publikált videóban például Office csomagba tartozó Word alatt látható a funkció. A szövegszerkesztő felső sávja szinte teljesen egyezik az Edge böngészőből ismert kialakítással, a különbség csupán annyi, hogy weboldalak mellett más, a funkciót már támogató alkalmazásokat is meg lehet nyitni, úgy, hogy ahhoz nem kell háttérbe helyezni a korábban elindított Wordöt.

03:22
 

windows sets

Még több videó

Nem ez az egyetlen dolog, ami miatt a funkció hasonlít a böngészőkből ismert tabokra, ugyanis a Worddel szerkesztett dokumentumot később újra megnyitva a rendszer felajánlja a szövegszerkesztő mellett korábban megnyitott egyes tabok (weboldalak, más alkalmazások) visszaállítását, épp úgy, ahogy bezárás, majd újraindítás után egy bármilyen modern böngésző is teszi (teheti). Bár a Sets első ránézésre egyszerű fejlesztésnek tűnhet, a támogatáshoz szükséges, elsősorban a grafikus felületet érintő változtatások nem triviálisak. Ezért a kvázi publikus tesztelési fázis alatt csak bizonyos UWP-s alkalmazások támogatják majd a funkciót, amennyiben pedig ezeknél sikerrel vizsgázik a fejlesztés, úgy később akár a Win32-es alkalmazásokig is lecsoroghat a Sets.

Ez azonban egészen biztosan nem lesz egy gyors folyamat, legalábbis erre utal a Microsoft szokatlanul óvatos hozzáállása. Első körben ugyanis csak az Insider Programban résztvevő felhasználók egy kiválasztott, szűk rétege kapja meg a Sets kipróbálásának lehetőségét, az pedig egyelőre nem világos, hogy a cég mi alapján választja ki a tesztalanyokat. Amennyiben a szűkebb rétegben sikert arat a fejlesztés, úgy vélhetően a következő lépcsőt az insideres közösség teljes egésze jelenti majd, és csak ezután jöhet szóba, hogy a Windows 10 valamely publikus frissítésével piacra is kerül a Sets.

Már 600 millió eszközön

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Ugyancsak a Windows 10-hez kapcsolódó hír, hogy az operációs rendszer elérte a 600 milliós aktív felhasználói bázist a Microsoft november havi mérése alapján. Ez bő fél év alatt 20 százalékos javulást jelent, márciusban még 500 millióról szólt a fáma. A mérésben az összes Windows 10-et futtató különféle eszköz benne van, ugyanakkor még ezekkel együtt is messze van a rendszer bemutatásakor várt milliárdos szám, amelyet mostanra már el kellett volna érnie a Windows 10-nek.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

2

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 16. 02:43

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.