:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. június 19. 13:53

A Samsung is beszáll a GPU-k fejlesztésébe

Már szinte biztosra vehető, hogy a dél-koreai konglomerátum is beszáll a GPU-s fejlesztési versenybe.

Több tucat, GPU-s fejlesztésekhez kapcsolódó álláshirdetést adott fel a Samsung. A közel nyolcvan kiírás alapján már kvázi biztosra vehető, hogy a dél-koreai vállalat is beszáll a grafikus processzorok, illetve az azokhoz szükséges szoftveres környezet fejlesztésébe. Ennek fényében már akár 3-4 éven belül dobhatja a jelenleg használt ARM GPU-kat a Samsung, amelyek helyére saját áramkörök kerületnek. Első körben vélhetően a mobilos Exynos rendszerchipekben bukkanhatnak fel a Samsung GPU-k, azonban a dél-koreai vállalat valószínűleg szélesebb körben alkalmazná fejlesztését, például önvezető járművekben, vagy akár nagyvállalati rendszerekben, gépi tanulásos végrehajtás gyorsításához.

Az összesen 78 darab álláskiírás számos különböző pozíciót tartalmaz, így az OpenGL és Vulkan támogatáshoz szükséges driverek mellett LLVM compiler készítéséhez, illetve az alap GPU-s architektúra megtervezéséhez, valamint annak validálásához és teszteléséhez is keres szakembereket a Samsung. Emellett kifejezetten a deep learningben jártas mérnökökre is céloz hirdetéseivel a cég. Bár ebből egyelőre nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, hosszabb távon valószínűleg nem csak az egyszerűbb okostelefonos alkalmazási területre (képfelismerés, szoftveres mélységélesség, stb.) szeretne lőni a cég, amit alátámaszthat leírásban található "flagship GPUs" rész is.

samgpu_jobs

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Samsung kezdeményezése nem túl meglepő. Egyrészt már évekkel ezelőtt felreppentek pletykák a saját GPU tervezéséről, amely projektről közel két éve már az hír járta, hogy jégre került. Ezt követően a Nvidiától vagy az AMD-től való licencelés került a hírek középpontjába, amiből mindmáig nem lett semmi. Időközben viszont egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a CPU-magok mellett a GPU is komoly differenciáló tényező lehet, hisz azt nem csak grafikai megjelenítésre, hanem például a már említett, gépi tanulásos műveletek gyorsításához is remekül lehet használni.

Többek között utóbbi miatt szállhatott be az Intel is a diszkrét GPU-k fejlesztésébe, amely cég mellett már az Apple is rendelkezik saját kompetenciával. Ez utóbbi gyümölcse az A11-es processzorban már kézzelfogható formát is nyert egy igen versenyképes grafikus egység formájában. Emellett a Samsung egyik beszállítóját jelentő Qualcomm is rendelkezik GPU-s fejlesztésekkel, és hosszabb távon az sem zárható ki, hogy több más chiptervező, például a Huawei (HiSilicon) is beszáll a grafikus egységek fejlesztésébe.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.