Szerző: Asztalos Olivér

2016. szeptember 12. 12:30

GeForce vagy Radeon kerülhet a következő Samsung Exynos-ba

GeForce vagy Radeon kerülhet a következő Exynos-ba. A Samsung az AMD-vel és az Nvidiával is tárgyal az ARM Mali lehetséges utódjáról, amelyet már valószínűleg a 2018-as processzorához keres a cég.

Lecserélné saját márkás alkalmazásprocesszoraiban a grafikus egységet a Samsung. A dél-koreai cég rendhagyó módon GeForce vagy Radeon architektúrát tehet az ARM-tól licencelt Mali helyére, hogy tovább differenciálja chipjeit. Egyelőre nem tudni, hogy az AMD vagy az Nvidia megoldása lesz-e a befutó, mindkét cég fejlesztésének megvannak az előnyei.

Korábban már felmerült, hogy a Samsung saját GPU architektúrán dolgozik, melynek fejlesztési munkálatait a cég állítólag a közelmúltban jégre tette, helyette pedig az elsősorban PC-s piacról ismert AMD-nél és Nvidiánál kezdett kopogtatni, hogy licencelje valamely cég megoldását.

Az Nvidia terméke mellett szól a hatékonyság, ebben a Pascal-alapú chipek verhetetlennek tűnnek, ami fontos szempont a néhány wattos fogyasztású ultramobil szegmensben. A vállalatnak ráadásul már jó néhány referenciája is akad, a Tegra rendszerchipekben ugyanis GeForce GPU-k dolgoznak, a legújabb, Parker kódnevű processzorba például a már említett Pascal architektúra került. Amennyiben a Samsung végül az Nvidia megoldása mellett voksol, úgy ez lenne az első komoly üzlet, mellyel a cég monetizálni tudná szellemi tulajdonát. Ezzel a vállalat lassan 3 éve próbálkozik, egyelőre nem sok sikerrel.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ami az Nvidiánál előny, az az AMD-nél hátrány, hisz a cég legfeljebb kevésbé hatékony, konzolos referenciáival dicsekedhet, ez pedig meglehetősen távol áll a Samsung felhasználási területétől. A dél-koreai vállalat ennek ellenére komolyan számolhat az Nvidia riválisával, a Samsung ugyanis az AMD-vel együtt szintén tagja a HSA alapítványnak, amely tavaly véglegesítette a heterogén rendszerarchitektúra első verzióját. Az AMD GCN architektúrájának újabb iterációi ezt teljesen támogatják, amit a Samsung kihasználna, jövőre érkező Exynos-ok már támogatnák a HSA-t. Emellett még a Vulkan támogatás is az AMD mellett szólhat, az API gyökerei ugyanis a cégtől erednek, az Android pedig támogatja a fejlesztést.

Bár az lassan egyre valószínűbb, hogy a Samsung az ARM processzormagok után a Mali grafikus egységeket is leváltja, az utód személye egyelőre kérdéses. Amennyiben a dél-koreai cég már a 2018-ban piacra kerülő processzorába új grafikus IP-t szeretne, úgy a döntést még idén meg kellene hoznia. Végül bármelyik cég fejlesztését is választja a Samsung, érdekes lesz látni, hogy mire megy majd azzal az ARM, az Imagination, illetve a Qualcomm megoldásaival szemben az Exynos.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról