HWSW

Nvidia: ezt tedd a G-Sync HDR monitorod mögé

A gyártó végre közzétette a G-Sync HDR monitorok rendszerkövetelményeit - az első, a technológiát támogató monitorok már el is jutottak a felhasználókhoz.

Különösebb felhajtás nélkül közzétette a a G-Sync HDR hivatalos rendszerkövetelményeit az Nvidia, amelyből kiderül, mely PC konfigurációk használhatják ki teljes mértékben a technológiával érkező monitorok képességeit. A hivatalos tájékoztatást a cég rövidre fogta, [1]eszerint a G-Sync HDR használatához Windows 10 operációs rendszer, továbbá Nvidia GeForce GTX 1050 vagy annál erősebb Nvidia GPU szükséges, a legfrissebb firmware, illetve R396 GA2 vagy annál újabb driver mellett, továbbá egy DisplayPort 1.4 aljzat, amelyet közvetlenül a GPU hajt meg. Az információk szerint az asztali GPU-knál legalábbis szükség lehet firmware frissítésre, a notebookok esetében viszont erre nem tér ki külön a gyártó.

A cég emellett kiadta Graphics Firmware Update Tool segédszoftverének új verzióját is [2], amellyel már a kártyák már a DisplayPort 1.3, illetve 1.4 szabványokat támogató kijelzőkkel is teljes mértékben együttműködhetnek. A szoftverrel több régebbi Pascal kártyára is megérkeznek a G-Sync HDR képességek, amelyek gyárilag nem támogatták a formátumot. A szoftverrel telepíthető új VBIOS-szal ezek a kártyák is csatasorba állíthatók lesznek az új csúcsmonitorokkal.

acerpredatorx27

xÉrdekes módon arról a gyártó nem beszél, hogy pontosan melyik Windows 10 verzió szükséges a funkciók használatához, ugyanakkor ahogy arra az AnandTech is kitér, [3] vélhetően a legújabb, Áprilisi Frissítésről van szó. Utóbbi egyébként egyáltalán nem lenne irracionális elvárás a cégtől, ugyanis egy május végén közzétett kutatás szerint [4] a Windows 10-es PC-k felén már akkor a 1803 néven is ismert rendszerverzió dolgozott, nem egészen egy hónappal az automatikus frissítések elrajtolását követően.

Az Nvidia részéről a rendszerkövetelmények kiíársa már igencsak időszerű volt, hiszen már küszöbön vannak az új generációs, G-Sync HDR támogatással érkező monitorok - sőt, az Acer 27 hüvelykes gamer kijelzője a Predator X27 néhány vásárlóhoz már el is jutott. A termékeknél ráadásul azok nagyon is borsos, kétezer dollár körüli ára ellenére a gyártók és a viszonteladók komoly érdeklődésre számítanak, a Newegg például már a rajt előtt korlátozta is az Acer Predator X27 vásárlási lehetőségeit, abból a felhasználók fejenként csak egyet tehetnek a kosarukba. A készülék egyébként nem csak a HDR-rel villant, 4K (3840x2160) felbontású, vízszintesen és függőlegesen is 178 fokos betekintési szöggel, 120 hertzes natív frissítési gyakorisággal, ami 144 hertzig tornázható fel, valamint 4 milliszekundumos válaszidővel és tekintélyes, 1000 nites csúcsfényerővel. A rivális gyártók csúcsmonitorainál is hasonló specifikációkra - és árazásra - számíthatunk, ide sorolhatók az ASUS óriásmonitorai, a BFGD-k (Big Format Gaming Display) is [5]. Mostantól pedig végre az is világos, mit kell a kijelző mögé tenni, hogy annak képességei tényleg élvezhetők legyenek.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] http://www.nvidia.com/object/g-sync-hdr-requirements.html
[2] http://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/4674/
[3] https://www.anandtech.com/show/12941/nvidia-publishes-gsync-hdr-sys-reqs-releases-vbios-update-tool
[4] https://www.hwsw.hu/hirek/58894/microsoft-windows-10-aprilis-frissites-1803-telepites.html
[5] https://www.hwsw.hu/hirek/58281/nvidia-ces-onezeto-auto-jatek-gamer-monitor.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/58953/g-sync-hdr-nvidia-gpu-grafika-specifikacio.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2018. június 13. 14:32
Rovat: digitális otthon