Szerző: Habók Lilla

2018. április 10. 12:35

Szintrendszert frissített a Duolingo

Eddigi legnagyobb frissítését végezte el a Duolingot nyelvtanító app a szolgáltatásban. A cég reméli, hogy ezzel sikerül megállítani, hogy a mélyebb nyelvi szintek elsajátítására törekvő felhasználók elpártoljanak a szolgáltatástól.

Problémába ütközött a Duolingo nyelvtanító alkalmazás, mert a tartalmasabb nyelvi leckére vágyó tanulók kezdik elhagyni a szolgáltatást a cég megfigyelése szerint. Ennek megoldásaként a cég már néhány hónapja teszteli androidos felhasználókkal az újfajta nyelvi szintet mutató rendszert, amelyet a napokban be is vezetett Androidon, iOS-en és weben is - számolt be róla a TechCrunch. Az új "Crown Levels" mutatók már a Duolingo szerint jobban szemléltetik, hogy egy adott témakör elsajátításában milyen szinten áll a nyelvtanuló, és reményeik szerint ezzel sikerül megtartani a mélyebb ismeretekre vágyó felhasználókat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az újfajta rendszerben egyre nehezebb szintet lépni, azaz egyre többet kell gyakorolni egy új szint eléréséhez, és nehezebb feladatokat is ad a rendszer, ami egyébként független a tapasztalati (XP) pontszámtól. A nehézség megnyilvánulhat például bonyolultabb mondatokban vagy éppen több olyan feladatban, ahol fordításként be kell gépelni egy mondatot az adott nyelven. Ezzel együtt egyébként több új típusú feladat is megjelent a szolgáltatásban a hallás utáni szövegértés és a kiejtés gyakorlására. A felhasználók találkozhatnak majd például fonetikai feladatokkal, amelyek egy-egy speciális hang kiejtését gyakoroltatják. Továbbá olyanokkal is, amelyek egy-egy kifejezett szó tanítása helyett inkább az összetettebb hallás utáni szövegértésre koncentrálnak.

Egy-egy szint gyakorlása továbbra is független a haladástól, vagyis ha a felhasználó elérte az első szintet, akkor gyakorlás nélkül továbbhaladhat a következő témakörre is, ha inkább új ismereteket szeretne elsajátítani a korábban megtanultak mélyítése helyett. A közlemény szerint így az alkalmi tanulók láthatják a fejlődésüket a sok elsajátított tananyag miatt, míg akik alaposabban szeretnék megtanulni az adott nyelvet, azok elkezdhetnek minden egyes leckét a maximum szintig elvinni. Minden egyes lecke az ötödik szintig vihető el, amelynek teljes elsajátításához már 36-40 gyakorlás elvégzésére is szükség lehet a témakör nehézségi fokától függően.

duolingo_szintrendszer

Így próbál a szolgáltatás egyensúlyt teremteni a két típusba sorolható felhasználók között, ami a nyelvtanuló appoknak egyébként fontos problémája, ugyanis ha nem sikerül megfelelő tartalmat adni mindkét csoportnak, akkor az egyik biztosan elpártol a megoldástól - akár a túl nehéz tananyag, akár a túl könnyed feladatok láttán. A cég a tesztelés során úgy tapasztalta, hogy a nyelvtanulók több leckét csinálnak meg, és több időt töltöttek egy-egy témakör elsajátításával, amellyel a Duolingo szerint sikerült célt érni, és érdemes szélesebb körben is bevezetni az új szintrendszert. Úgy látszik, hogy a tavaly év elején bevezetett klubrendszer nem érte el a megfelelő hatást, és a barátoknak nem sikerült eléggé aktivizálni egymást, hogy a szolgáltatásban maradjanak. A tavalyi adatok szerint az alkalmazás 150 millió regisztrált felhasználóval rendelkezett, míg most már 200 milliónál több szerepel a honlapon, de a havi aktív felhasználók számát nem közli a cég.

A szintrendszer frissítése a szolgáltatás eddigi legnagyobb változtatása, de a hatékonysága a közlemény hozzászólói szerint vitatható. Több nyelvtanuló is megjegyzi, hogy a magas szintje ellenére nem tudna megszólalni a való életben a sokat gyakorolt nyelven, vagyis a valóban hasznos nyelvtanuláshoz társalgásra lenne szükség az anyanyelvi beszélőkkel, amit a Duolingo csak közvetve, online és offline találkozók megszervezési lehetőségével tud biztosítani. A szolgáltatásnak viszont az a fontos, hogy minél több ideig a felületen tudja tartani a felhasználókat, amit az újfajta szintrendszerrel várhatóan sikerül megoldania.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról