:

Szerző: Hlács Ferenc

2018. április 9. 14:57

Videó- és podcastfelvétellel bővít a Skype

Preview címkével ugyan de bemutatkozott az online videósokat és podcastkészítőket célzó Skype for Content Creators. A frissítéssel Microsoft logikus terjeszkedésbe kezd.

Az online tartalomkészítőket veszi célba a Skype legújabb frissítése: a nemrég bejelentett Skype for Content Creators segítségével a Microsoft ígérete szerint podcastok és videók is felvehetők, sőt élő videóstreamek is közvetíthetők.

Az egyelőre előzetes verzióban kiadott frissítés Windows 10 és macOS rendszerekre érhető el, abban a felhasználók a Content Creators módba kapcsolva több, NewTek NDI támogatással rendelkező szoftverrel is rögzíthetik videós vagy VoIP hívásaikat, amelyeket aztán a tetszés szerinti videó- vagy hangszerkesztő alkalmazással vághatnak meg. A NewTek NDI (Network Device Interface), egy a NewTek által kifejlesztett, jogdíj nélkül felhasználható szabvány, amelyet amellyel a különböző termékek alacsony késleltetéssel és jó minőségeben közvetíthetnek, illetve fogadhatnak videós tartalmakat.

skypcont

A szabványra olyan szoftverek építenek, mint a Wirecast, az Xsplit vagy a Vmix, amelyeket a Microsoft közleményében ki is emel, a Skype-on többek között ezeken keresztül is lehetőség van a hívások felvételére, az adott beszélgetés videós feedje egyszerűen becsatornázható a kiválasztott appok felületére. A megoldással ráadásul már az adott hívás közben is testreszabható annak felülete, keretekkel vagy különböző grafikai elemekkel, ami különösen az élő közvetítéseknél jöhet kapóra.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Skype for Content Creators egyelőre tehát preview címkét visel, még nem a stabil verzióról van szó. Nagyon sokat ugyanakkor már a végleges kiadásra sem kell várni, azt a tervek szerint a Microsoft a nyár folyamán teszi elérhetővé a Windows 10 és macOs felhasználók számára. Azt fontos megjegyezni, hogy a frissítés a vállalat közleménye alapján kifejezetten a Win32-es asztali verzióhoz, azaz a Skype for Desktophoz érkezik, az egyértelmű és kizárólagos utódként pozicionált UWP-s kiadás nem kap hasonló funkciókat. Ebben vélhetően az UWP-s appok műszaki korlátai is szerepet játszanak, ugyanakkor a lépéssel a cég még házon belül is tovább gyengíti az UWP platform pozícióját, amelynek a Microsoft Store megnyitása a progresszív webappok felé egyébként sem tett jót.

A Skype népszerűségét mindenesetre megdobhatja az új funkciócsomag, nem csak a videósok, de a podcastkészítők oldalán is. Bár utóbbi korántsem új műfaj, egy 3-4 személyes podcast felvétele még ma sem magától értetődő feladat, ahogy azt a HWSWeekly kapcsán mi is első kézből tapasztaljuk. A rendelkezésre álló szoftverek, szolgáltatások palettája korántsem olyan széles mint azt sokan gondolnák, ráadásul a szűkös kínálat minősége is hagy kívánnivalót maga után. A Skype-nak ennek megfelelően bőven van tere hogy bizonyítson, ahhoz ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a felvételeknél orvosolni tudja a hívások sokszor hullámzó minőségét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.