HWSW

Cisco: a bevétel csökkent, a profit nőtt

Lassan, de vékonyodnak a Cisco hardveres bástyái, amit újabb pillérek építésével próbál kompenzálni a vállalat. Az ehhez szükséges átszervezés ugyanakkor újabb áldozatokat követel, a cég további 1100 főt bocsát el.

Elégedett pénzügyi helyzetének alakulásával a Cisco. A vállalat mindezt annak ellenére mondja, hogy a legutóbbi negyedévben [1] bevétele enyhén csökkent, az egy évvel korábbi 12 milliárd dollárról 11,9 milliárdra mérséklődött az összeg, ez pedig sorozatban immár a hatodik csökkenéssel zárult negyedévet jelenti. A kisebb mértékű zsugorodás hátterében a húzótermékek iránti kisebb keresletcsökkenés áll, az előző évhez képest a switchek és a routerek eladása mérséklődött.

A forgalom csökkenése ellenére a profit nőtt, az egy évvel ezelőtti 2,3 milliárdhoz képest 7 százalékkal, 2,5 milliárd dollárra emelkedett a nyereség, ez ugyanakkor nagyjából 14 százalékkal alulmúlja a tőzsde korábbi várakozásait. Az eredmény a mindezek ellenére nem rossz, a Cisco teljesítményét ugyanis számos negatív piaci hatás hátráltatja. A vállalat számára messze legnagyobb bevételi forrást jelentő switchek iránti kereslet az elmúlt negyedévek alatt csökkent, ám ezen most ha csak kis mértékben is, de tudott fordítani a cég, az előző évhez képest 2 százalékkal, 3,5 milliárdra nőttek az eladások.

xA bevételi rangsorban második helyen álló routing üzletág már nem tudta megfordítani a tendenciát, és 2 százalékos csökkenéssel zárta a negyedévet, ami 2 milliárdos forgalmat jelentett. Ennél valamivel nagyobb mértékű, 4 százalékos zsugorodást mutatott a kollaborációs termékekkel foglalkozó részleg produkciója, amely ezzel 1 milliárdon zárta a negyedévet.

Az adatközpontos rendszerek sem vitézkedtek, ezek bevétele 5 százalékkal, 767 millió dollárra esett. Ezzel szemben a vezeték nélküli hálózati megoldások forgalma nőtt, 3 százalékkal 703 millióra pumpálva a forgalmat. Emellett szintén felfele ívelő bevételt produkált a különféle biztonsági termékeket gyűjtő divízió, ami így 9 százalékos növekedéssel 527 milliót hozott a konyhára.

Itt az elbocsátások második hulláma

Az elvétve tapasztalható növekedések nem nyújtanak megfelelő méretű védőhálót, így a vállalat újabb leépítéssel reagál a teljes bevétel folyamatos mérséklődésére. Ennek keretein belül hamarosan 1100 fővel nő a tavaly augusztusban bejelentett [2], 5500 alkalmazottat érintő elbocsátási hullám. A leépítések egyik oka a tavaly elkezdett átalakulás, amivel a Cisco igyekszik elszakadni hardveres gyökereitől, hogy egy sokkal inkább szoftverközpontú hálózati céggé válhasson.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] http://investor.cisco.com/investor-relations/news-and-events/news/news-details/2017/Cisco-Reports-Third-Quarter-Earnings/default.aspx
[2] http://www.hwsw.hu/hirek/56030/cisco-network-felho-sdn-leepites-elbocsatas.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/57261/cisco-negyedeves-penzugyi-jelentes-bevetel-2017-q3-switch.html
Író: Asztalos Olivér (oliver.asztalos@hwsw.hu)
Dátum: 2017. május 18. 12:41
Rovat: eco@tech