Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 18. 10:40

Több mint ötezer alkalmazottól búcsúzik a Cisco

A tavalyi csend után folytatja komoly leépítési hullámát a Cisco, a vállalat több mint 74 ezer dolgozójának 7 százalékától, 5500 főtől búcsúzik, miközben egyre inkább a szoftveres szolgáltatások felé fordul.

Dolgozóinak mintegy 7 százalékától, összesen 5500 főtől válik meg a Cisco, miközben a piaci változásokhoz próbál alkalmazkodni. A leépítésekre számítani lehetett, korábban több pletyka is felröppent, melyek szerint a vállalat jelentős, többezres létszámú elbocsátásokat tervez. Ezeket a korai nyugdíjcsomagok is megerősíteni látszottak, melyeket a cég több alkalmazottjának is felajánlott. Noha a találgatások 9-14 ezer főről szóltak, a hivatalosan is megerősített szám ennél jelentősen kisebb - arról ugyanakkor a vállalat egyelőre hallgat, hogy a közeljövőben tervez-e további leépítést.

Az elbocsátásokra a CRN a vállalathoz közeli forrásai szerint azért van szükség, hogy a Cisco zökkenőmentesen folytathassa áttérését hardveres gyökereitől egy sokkal inkább szoftverközpontú hálózati céggé. Az új irányvonalhoz a vállalatnak más képzettségű, más területeken jártas dolgozókra van szüksége, noha azt egyelőre nem tudni, hogy a leépítéssel csak a fölöslegessé vált alkalmazottaktól búcsúzott-e el, és házon belüli erőforrásaival tervezi megtartani a gyeplőt az új területen, vagy az elbocsátásokkal egyben helyet is csinált az újonnan érkező kompetenciáknak. A cég idén április végén 73 104 dolgozót számlált.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Cisco hosszútávú tervei szerint hardveres fejlesztéseit elsősorban a nagyméretű adatközpontokban használt eszközökre fókuszálja majd, és ahogy sok más óriásnál, a fő célpontot itt is a felhős felhasználási területek jelentik, de a biztonsági megoldások is nagy hangsúlyt kapnak a cég portfóliójában. Az útkeresés során a vállalat az utóbbi időben a felvásárlások terén sem fogta vissza magát, bő egy éve hivatalban lévő vezérigazgatója, Chuck Robbins vezénylete alatt nemrég a Leaba chiptervezőt és a CliQr hibrid felhős menedzsmentplatformot is bekebelezte, nem sokkal korábban pedig a szoftverfókuszú IoT üzletágát megalapozó Jasper Technologiest is akvirálta, utóbbiért közel másfél milliárd dollárt csengetett ki.

A további átalakulásnak megágyazó, frissen bejelentett leépítés mérete a Cisco eddigi legnagyobb elbocsátási hulláma felé araszol: 2011 júliusában a vállalat mintegy 6500 embertől vált meg világszerte, ez akkori teljes alkalmazotti létszámának nagyjából 9 százalékát jelentette. Két évvel ezelőtt 6000 dolgozó távozott az óriás kötelékéből, 2013-ban 4000, a megelőző évben pedig 1300 alkalmazottal lett szegényebb a cég. A szoftveres váltás egyébként tavaly látszott valamelyest lassulni, 2015-ben a cég egyáltalán nem jelentett be elbocsátásokat.

a címlapról