Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
>> Hibrid felhőtől a konténereken át, egészen a kvantumprogramozásig - 6 klassz téma a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján. <<

A felhő szárnyán emelkedik az Amazon profitja

Asztalos Olivér, 2017. április 28. 14:50
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Jó negyedévet zárt az Amazon, az amerikai vállalat immár nyolcadik egymást követő negyedévében tudott profitábilis maradni. A cég első negyedéves bevétele nagyot nőtt, a tavalyi 29,13 milliárdról 23 százalékkal 35,71 milliárdra emelkedett. Ezzel párhuzamosan a nettó profit is megszalad, ami az egy évvel ezelőtti 513 millióról 41 százalékkal 724 millió dollárra ugrott.

Utóbbi az AWS-nek, azaz a felhős üzletágnak köszönhető, ugyanis az Amazon szintén épp 1 milliárdos (pontosan 1005 milliós) üzemi eredményének közel egészét ez a részleg adta. Míg az észak-amerikai kiskereskedelmi rész üzemi eredménye 596 millió dolláron állt meg, addig az ezen kívül eső nemzetközi egység 481 milliós mínuszt jelentett. Ezzel szemben az AWS szárnyalt, az Amazon publikus felhője 890 millió dolláros üzemi eredményt mutatott fel, ráadásul mindezt 3,661 milliárd dolláros forgalomból, ami 24 százalékos eredményhányadot jelent, szemben észak-amerikai kiskereskedelem igencsak vékony, 2,84 százalékos kulcsával.

A jövőre nézve rendkívül biztató a növekedés üteme, ugyanis az AWS forgalma egy év alatt 42,67 százalékot ugrott, az üzemi eredmény pedig még ennél is nagyobbat, 47,35 százalékot nőtt. A felhős fejlesztések alapján folytatódhat a dinamikus növekedés, az idei évben Franciaországban és Kínában indít összesen öt adatközponti zónát az Amazon, amit jövőre minimum három követ Svédország területén. Ezzel párhuzamosan több korábban bejelentett fejlesztés is elrajtolt a negyedévben, köztük az FPGA-t erőforrásként kínáló EC2 F1.

A részvényárfolyam alakulása jól mutatja, hogy az Amazon megfelelő irányba tart. Az egy évvel ezelőtti értékhez képest közel 40 (!) százalékkal emelkedett a vállalat papírjainak értéke, 2015 év elejéhez képest pedig háromszorosát éri az Amazon. A növekedés ütemében borítékolható, hogy legfeljebb csak néhány negyedév kérdése és a részvények árfolyama átlépi az 1000 dolláros küszöböt, amivel az Amazon piaci értéke már az 500 milliárd dolláros szintet is elérheti.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
6 klassz téma, 6 jó előadó a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján.