Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 1. 14:49

re:Invent: kamionnal szállítana adatot az Amazon

Bejelentések cunamiját hozta az Amazon idei re:Invent rendezvénye. A vállalat felhős üzletág számos fejlesztésről rántotta le a leplet, melyektől legalább a mostani a növekedési ütem megtartását reméli az AWS.

Számos új funkcióval gyarapodik az Amazon felhője, a cég idei re:Invent konferenciáján annyi újdonságot jelentett be, hogy már-már felsorolni is nehéz. A Las Vegasban zajló fejlesztői rendezvényen szó esett már FPGA-s felhőről, VPS-ről, a felhőkínálat további bővítéséről, sőt a színpadra egy komplett kamiont is felvittek a rendezők, mellyel a jövőben adatot szállítana az Amazon, a szó legszorosabb értelmében.

FPGA-t mindenkinek!

Az egyik komoly újítás, hogy az AWS mostantól FPGA-t is kínál erőforrásként. Új, EC2 F1 típusú virtuális gép (vagy amazonos kifejezéssel instance) elsősorban videófeldolgozáshoz (pl. H.265/HEVC kódolás) vagy gépi tanuláshoz lehet jó választás, ugyanis az ilyen jellegű munkafolyamatok FPGA-val rendkívül hatékonyan hajthatóak végre, a megfelelően felprogramozott logikai kapumátrixok a CPU-GPU kettősénél nagyobb teljesítményt nyújthatnak alacsonyabb fogyasztás mellett.

A hardveres hátteret Xilinx UltraScale+ VU9P chipek biztosítják, melyek mindegyikében 2,5 millió LE (Logic Element) és 6800 DSP található. Az egyes FPGA-khoz 64 gigabájt DDR4 memória csatlakozik négy csatornán keresztül, a processzorral (Xeon E5-2686 v4) pedig egy 16 sávos PCI Express buszon tartja a kapcsolatot a Xilinx chipje, ami virtuális JTAG interfészt is kínál.

Az Amazon elsőként az NGCodec RealityCodec technológiáját ültette rá az EC2 F1-re, ami egy nagy teljesítményű, ultraalacsony késleltetésű videokódoló. A fejlesztők ezt elsősorban felhős VR/AR-hez készítették, így a különféle szemüvegek működéséhez lokálisan nem szükséges erős hardver, hisz a számítási műveletek oroszlánrésze a felhőben fut le. Az NGCodec alapítója szerint az FPGA-k előnye részben abban rejlik, hogy a GPU-knak viszonylag sokszor kell a CPU-hoz fordulni végrehajtás közben, ami FPGA-k esetében könnyen kiküszöbölhető.

A programozható logikai kapumátrixnak ugyanis az a sajátosságuk, hogy azokban szabadon alakíthatóak ki logikai blokkok, vagyis a processzor architektúrája gyakorlatilag módosítható, a kontextusváltás pedig akár egy alkalmazáson belül gyorsan megtörténhet, így a teljes folyamat a lapkán belül tartható. Az FPGA-k képességeire már a Microsoft is felfigyelt, a vállalat bő két éve használ ilyen chipeket a Bing kereső gyorsításához, a közelmúltban pedig már az Azure adatközpontok hálózati forgalmának gyorsításában, optimalizálásában is szerepet kaptak FPGA-k.

Az új szolgáltatás ugyanakkor az NGCodec-nél nagyobb jelentőségű, hisz azzal, hogy az AWS-en keresztül bárki számára könnyen hozzáférhető lesz az FPGA, így szélesebb körben megindulhat a fejlesztés, egyre több felhasználási területen tehetik próbára a programozható logikai kapumátrixok egyedi képességeit a szakemberek. Az Amazon szerint emellett a hibrid felhőt célzó vállalatok számára is kapóra jöhet az FPGA, hisz az nagyban növelheti a testreszabhatóságot. Ehhez később egy fejlesztői eszközkészletet is is kínál majd az AWS, a chipeket gyártó Xilinx pedig egy fejlesztést könnyítő eszközt kínál, mely segítségével C vagy C++ nyelveken is programozható lesz az FPGA-ja.

Az AWS EC2 F1 virtuális gép egyelőre csak az USA keleti részén, a Észak-Virginiában található adatközpontban érhető el, de az ígéret szerint az 2017 során más régiókban is elindul a szolgáltatás. Emellett a RealityCodec is piacra kerül, az az ígéret szerint bekerül majd AWS Marketplace-be. Az FPGA-s termék árázásáról egyelőre nem beszélt az Amazon.

VPS egy mozijegy áráért

Az FPGA-k után saját VPS-sel, azaz virtuális privát szerverrel is ellátná potenciális ügyfeleit az Amazon. A Lightsail szolgáltatásért mindössze havi 5 dollárt kér a cég, amiért 1 processzormagot, 512 megabájt memóriát, 20 gigabájt SSD-alapú tárhelyet, illetve 1 terabájt adatforgalmat kaphat az előfizető. A Lightsail több operációs rendszert is támogat, Amazon Linux AMI mellett Ubuntu, CentOS, FreeBSD, és Debian is futhat rajta, alkalmazásokból pedig többek között a Drupal, a Joomla, a Magneto, a Redmine, és a WordPress is rajta van a listán. Az AWS szerint a szolgáltatás használata rendkívül egyszerű, a fejlesztés során erre kifejezetten nagy hangsúlyt fektettek.

Bár az 5 dolláros alaphavidíj elsőre jól hangzik, erre még több költség rakódhat, például 3 millió DNS lekérés után minden egyes további milliónként 0,4 dollárt számláz ki a cég, az 1 terabájtos adatforgalmat túllépve pedig gigabájtonként 0,09 dollárt kell fizetni. Utóbbi nem túl kedvező, a konkurenseknek számító DigitalOcean, Linode, vagy Vultr mindössze 0,02 dollárt kér ugyanezért.

Bővülő felhőkínálat

Az Amazon több új instance-ről is lerántotta a leplet. A webszervereknek és kisebb adatbázisoknak fenntartott T2 osztályban megjelent t2.xlarge és a t2.2xlarge. Előbbi 4 darab vCPU-t és 16 gigabájt memóriát kínál 0,188 dolláros óradíjért, míg utóbbi 8 darab vCPU-t és 32 gigabájt memóriát nyújt óránként 0,376 dollárért cserébe.

A memóriaintenzív felhasználásra szánt "R" sorozat egy új taggal, az R4-gyel gyarapodott, melynek legnagyobb, r4.16xlarge tagja szinte mindenben rádupláz elődjére, az 244 gigabájt DDR3 helyett 488 gigabájt DDR4 memóriát kínál, miközben a vCPU-k száma is duplázódott, 32-ről 64 darabra, a Xeon E5-2686 v4 processzoroknak hála.

Az I/O intenzív feladatokhoz (pl. NoSQL adatbázisok) ideális "I" sorozat is bővülni fog, ráadásul jelentősen, az I3 ugyanis elődjéhez képest kilencszer magasabb, 3,3 milliós IOPS értéket kínál, miközben a tárkapacitás és a memória is duplázódik, előbbi 6,4-ről 15,2 terabájtra, utóbbi pedig 244-ről 488 gigabájtra.

A számításintenzív feladatokhoz javasolt "C" sorozat is generációt vált, a C5 a jövőre érkező Skylake-alapú szerverprocesszorokra épít majd. Ezzel a vCPU-k száma 36-ról 72-re nőhet, miközben megjelenik az AVX-512 utasításkészlet, illetve megháromszorozódik az adatközpontban futó EBS (elastic block storage) tárolókkal összeköttetést biztosító adatkapcsolat sávszélessége, mely ezzel 12 Gbps-re nő. Ezek mellett a memória kapacitása is nő, 60-ról 144 gigabájtra.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Végül, de nem utolsó sorban az Amazon bejelentette, hogy az EC2 instance-ek esetében egy új eszköznek hála már rugalmasan allokálható az épp szükséges GPU teljesítmény, nem feltétlenül kell egy teljes klaszter teljesítményét kibérelni. Az Elastic GPU jelenleg négy opciót kínál, melyekben 1, 2, 4, vagy 8 gigabájt lehet a GPU memóriájának mérete, amelyhez igazodik a számítási teljesítmény is.

Adatszállítás kamionnal

Rendhagyó, de hatékony megoldással gondolt az akár 100 petabájt adatot felhőbe költöztető cégekre az Amazon, aki ehhez egy adatszállító kamiont tervezett. A Snowmobile nevű, közel 14 méter hosszú járművel komplett központok adatmennyiségét is viszonylag könnyen, gyorsan, nem utolsó sorban pedig biztonságosan lehet átszállítani a legközelebbi AWS adatközpontba. A kamion biztonságáról külön személyzet gondoskodik, abban GPS-alapú nyomkövetés mellett videós megfigyelőrendszer és riasztó is van, miközben az adatok AES-256-os titkosítással kerülnek be a raktérbe. Az adatok "felrakodásáról" az Amazon szakembere gondoskodik az ügyfél üzemeltetőivel együttműködve. A Snowmobile segítségével egy exabájt adatot fél év alatt lehet átmozgatni, a interneten keresztül a művelet több év lenne az Amazon szerint.

Kisebb adatmennyiséggel rendelkező vállalatoknak a Snowball Edge fantázianevű, táskára emlékeztető adatszállítót ajánlja a cég, ami most egy frissítéssel gazdagodott. A tavaly bemutatott Snowball új verziója 100 terabájtos kapacitással bír, amely adatmennyiséget 19 óra alatt lehet átmozgatni a leggyorsabb hálózati csatoló segítségével. A külső behatások, és az akár 6 G-s rázkódásokat ellen is védelmet nyújtó doboz ugyancsak AES-256-os titkosítással rendelkezik, az eszközbe épített kijelző pedig minden szükséges szállítási információt automatikusan megjelenít. Snowball Edge nem csak felhőbe költözéskor jöhet kapóra, például a General Electric ezzel gyűjti be a szélerőművek adatai, hogy azokat később adatközpontjaiban elemezhesse. A nagy kapacitású mobil adathordozót 10 napra 300 dolláros áron bérelhető, ezt követően minden egyes napért további 30 dollár számláz ki az Amazon.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.