Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 9. 11:28

Ömlenek a terabájtok a Western Digital házatájáról

Újabb vállalati termékekkel jelentkezett a WDC, aki (részben) a SanDisk felvásárlásának hála tovább bővíti SSD kínálatát, mely mellé egy új, 12 terabájtos merevlemez is befér.

Az igényekre reagálva tovább bővíti vállalati háttértár-portfólióját a Western Digital, amihez most két SSD-t, illetve egy héliumos merevlemezt mutatott be a cég. Az Ultrastar SN200 a teljesítményre fókuszál, a PCIe csatolós meghajtó támogatja az NVMe interfészt. Ezzel szemben az SS200 inkább a kapacitásra helyezi a hangsúlyt a népszerű csatolók megtartása mellett, ugyanis ez a vállalat eddigi legnagyobb SAS csatolós SSD-je. Hasonlóképp jár el az Ultrastar He12 HDD is, amiből jövőre már 14 terabájtos modell is érkezik.

A teljesítménycentrikus felhasználásra tervezett Ultrastar SN200 2,5 hüvelykes meghajtó vagy HHHL bővítőkártya formájában kerül piacra, természetesen mindkét esetben Gen3-as PCI Express csatoló gondoskodik a közel 4 GB/s-os adatkapcsolatról, ami NVMe 1.2 támogatással fejel meg az SSD vezérlője. Ezzel az olvasási/írási műveleteket 70/30 százalékban vegyítő munkafolyamatokban maximum 560 000 IOPS-ig mehet fel a teljesítmény 4 kilobájtos blokkok mellett. Az SSD-k a fejlett ECC támogatás mellett végpont-végpont adatvédelmet is támogatnak, melyet a PowerSafe áramkimaradás elleni védelem, és a Flash-aware RAID lehetősége egészít ki. A meghajtók kapacitása mindkét formátumban 800 gigabájt és 7,68 terabájt között mozoghat.

Ultrastar SS200 SSD a 12Gb/s SAS és 6Gb/s SATA csatolós palettát erősíti, a 400 gigabájttól 7,68 terabájtig terjedő kapacitással a Western Digital feljebb tolta saját (nem PCIe csatolós) kínálatának felső határát. A maximálisan elérhető teljesítmény kapacitás és csatoló függvényében változik, SAS mellett 1800 MB/s-os os szekvenciális, illetve 250 000 IOPS-os véletlenszerű tempó csikarható ki a sorozatból. Írásban természetesen szerényebbek az értékek, szekvenciálisan 1000 MB/s, véletlenszerűen pedig 86 000 IOPS hozható ki az SS200 sorozatból, amihez igény szerint 1 vagy 3 DWPD (drive writes per day) mutató tartozhat az ügyfél igényétől függően. Az SS200 az adatbiztonság érdekében támogatja az Instant Secure Erase (ISE), Self-Encrypting Drive (SED), illetve a TCG Enterprise technológiákat.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az SSD-k mellett a merevlemezek piacáról sem feledkezik meg a Western Digital, hisz a mechanikus meghajtók ár/kapacitás aránya továbbra is lényegesen kedvezőbb, bizonyos felhasználási területeken pedig nem szükséges az SSD teljesítménye. Ennek fényében érkezik a héliumos Ultrastar He12, mely 12 terabájt kapacitást kínál 12Gb/s SAS vagy 6Gb/s SATA csatoló mellett. A nyolclemezes HDD a PMR (merőleges polarizációt használó rögzítés) technológiát alkalmazza, amivel a szekvenciális adatátviteli tempó elérheti a 255 MB/s-t.

A két SSD-t mintapéldányait már megkapták az érdeklődő partnerek, a széleskörű elérhetőség pedig jövő év első negyedévében lesz esedékes. Ezt követheti a 12 terabájtos Ultrastar He12, ami 2017 első felében kerül piacra. A WDC közleményében elhintette, hogy jövő év közepe táján érkezik egy 14 terabájtos héliumos merevlemez is, mely a lassabb írási sebességet eredményező SMR (Shingled Magnetic Recording) szektorrendezési technológiát alkalmazza majd.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.