Szerző: Hlács Ferenc

2016. december 2. 09:27

Elbocsátásoktól remél fellendülést a GoPro

Dolgozóinak 15 százalékának int búcsút a GoPro, a sportkamera-gyártó az elmúlt döcögős hónapok, drónvisszahívások és gyenge eladásuk után így próbál faragni költségeiből.

HIRDETÉS

Rájár a rúd a GoPróra, a sportkameráiról ismert cég bejelentette, költségcsökkentés céljából dolgozóinak mintegy 15 százalékától válik meg, és entertainment üzletágát is megszünteti. A cég, bár strapabíró, vízálló eszközeivel nagyon jól indított a piacon, az utóbbi években egyre nehezebb dolga lett, miután sorra jelentek meg a hasonló funkciókat kínáló, ugyanakkor jelentősen olcsóbb sportkamerák, jellemzően Kínából. A vállalatnak emellett az elsőre ígéretesnek tűnő drónpiaci debüt sem sikerült túl fényesen, annak végére több gyomros után egy termékvisszahívás tett pontot.

A most bejelentett elbocsátások összesen kétszáz, a cégnél teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottat érintenek, a vállalat emellett a szórakoztatórészleget is bezárja, amely saját tartalmak készítéséért volt felelős. A visszanyesésekből adódó megtakarítások várakozásai szerint jövőre ismét nyereségesre fordíthatják a céget, a vállalat 2017-ben két számjegyű bevételnövekedésre számít. A lépéstől egyébként a kameragyártó a Reuters értesülései szerint a decemberben záruló negyedévben valahol 24 és 33 millió dollár közötti megtakarításra számít. A Goprónak idén nem ez az első elbocsátási hulláma, év elején már elköszönt dolgozóinak 7 százalékától.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

A kaliforniai vállalatot a lejtőn a piacon rohamosan szaporodó riválisok mellett a szeptemberben bejelentett, Karma névre hallgató drón rajtja is meglökte. A leválasztható stabilizátorkarral szerelt gép megjelenésekor kifejezetten szép reményűnek látszott - napokra rá azonban a piacvezető dróngyártó, a DJI is bemutatta a saját, hasonló képességeket kínáló kompakt drónját, azzal komoly riválist állítva a GoPrónak. A versengés azonban még el sem kezdődhetett igazán, miután november elején kiderült, a Karma gépek nem biztonságosak, azok motorjai spontán leállhatnak, ami lezuhanáshoz, így pedig akár személyi sérüléshez is vezethet. A cég nagyjából 2500 értékesített drónt volt kénytelen visszahívni.

Mindezek mellett a vállalat legújabb sportkamerája, a Hero 5 gyártása sem zökkenőmentes, így azt a vártánál kisebb mennyiségben tudják biztosítani a viszonteladóknak - ez a javában tartó ünnepi szezonban különösen érzékenyen érinti a céget. Csekély öröm az ürömben a kameragyártó jó teljesítménye Black Friday alatt, a tavalyi mennyiséghez képest a cégnek 35 százalékkal több kamerát sikerült eladnia az Egyesült Államokban.

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 23. 20:12

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.