Szerző: Hlács Ferenc

2016. szeptember 28. 15:19

Kompakt, célpontkövető drónnal kontráz a GoPróra a DJI

Kisméretű, összecsukható drónt leplezett le a DJI: a Mavic Pro közel fél órás üzemidővel és célpontkövetéssel érkezik.

Nem hagyta sokáig örülni a GoPrót a DJI, a piacvezető dróngyártó röviddel azután, hogy a sportkameráiról ismert cég belépett a piacra, máris felüllicitálta annak frissen leleplezett Karma drónját saját, kompakt, Mavic Pro névre keresztelt négyrotorosával. A Mavic Pro ugyanazt a területet támadja, mint a GoPro terméke: egy kisméretű, összehajtható, hátizsákban is könnyen szállítható repülőről van szó, amely a mainstream felhasználókhoz hivatott eljuttatni a technológiát.

A legújabb DJI drónhoz a gyártó egy feltöltéssel tisztességes, nagyjából 27 perces repülési időt ígér, maximális sebessége pedig az óránkénti 65 kilométerhez közelít. A gép akkumulátora egyébként cserélhető, 89 dollárért vásárolhatunk hozzá extra telepeket. Az eszközön fix kamera figyel, ezen a téren a Karma előz, hiszen a GoPro drónjára a cég több sportkameráját is rögzíthetjük. A Mavic Pro 12,4 megapixeles szenzora egyébként a DJI Phantom 4-ről lehet ismerős, noha látószöge itt csak 78 fokos. Az eszköz 4K videó rögzítésére is képes, illetve egyszerre több eszközre (sőt akár Facebook Live-ra) is streamelhet Full HD videót. A kamera egyébként egy háromtengelyes stabilizátoron ül, így szelesebb időben is stabil képre számíthatunk.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az összecsukható drónhoz szintén összecsukható kontroller is párosul, annak kinyitható markolata egyben okostelefon-foglalatként is használható, amelynek kijelzőjén követhető a repülő kamerájának képe. A GoPro ezt teljesen önálló, saját képernyővel szerelt kontrollerrel oldotta meg, a DJI viszont vélhetően nem akarta a plusz hardverrel tovább srófolni a konkurenciáénál amúgy is borsosabb árat.

De a Mavic Pro erőssége nem csak a kompakt kialakításban és ütős üzemidőben rejlik: a gép egy sor szoftveres képességgel is kiegészül, ezek közül a leglényegesebb egyértelműen a tárgykövetés. A kijelölt célpontokat a drón képes szemmel tartani és követni, legyen szó emberről, állatról vagy akár autóról. Utóbbi funkció többek között a kültéri sportok rögzítésénél kiemelten hasznos lehet. A célpontkövetés komoly versenyelőnyt jelent a Mavic Pro számára, különösen miután a hasonló képsségek GoPro Karmából hiányoznak - a sportkameragyártót úgy tűnik a konkurencia máris megszorongatja, jó két hétig érezhette csak karmai között a piacot.

A hobbifelhasználók ugyanakkor a plusz funkciók és könnyebb kialakítás dacára könnyen lehet, hogy mégis a GoPro terméke mellett döntenek majd, a DJI Mavic Pro ára ugyanis a hozzá tartozó kontrollerrel együtt 1000 dollár, jelentősen több mint a 800 dolláros Karma esetében - a rohamosan közelgő ünnepi időszakban kiderül majd, hogy mennyit érnek meg a vásárlóknak a ráadás képességek. Az új DJI drón már előrendelhető, a boltokba pedig október 15-étől jut el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról